<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, september 29, 2012

Hartverwarmend Granaatappelsoepje


Nogal wat verkouden en grieperige lieden in de omgeving. Hoogste tijd voor een lekker soepje. Natuurlijk, het aloude kibbesoeb recept, maar er is meer waar je lekker van opknapt. Wat lekker weglepelt. Soepje met pep. We kwamen er per ongeluk achter tijdens een kookexperiment. Lang geleden alweer, toen we ieder jaar met kookenthousiaste leden van Ex Oriente Lux in Eindhoven een historische maaltijd kookten. Mesopotamiƫ kwam ook aan bod. Ach, al weer meer dan 25 jaar geleden was dat. Research naar de oorspronkelijke receptuur of wat dat zou kunnen zijn geweest nog moeizaam. Culinaire geschiedenis was in dit land nog nauwelijks uitgevonden. Het waren mooie pionierstijden. Het begin van mijn eetgeschiedenis en bijbehorende kookboekenbibliotheek. Dankzij de internationale contacten kwamen kookboeken uit alle delen van de wereld naar mij toe en ontstond er een bonte, diverse collectie. Maar goed, het ging over een lekker soepje waar je van opkikkert. Op historische gronden. Natuurlijk mag je de bonen van te voren weken, maar als je grieperig bent of snotverkouden, dan is een blikje wel zo gemakkelijk.


Granaatappelsoep


Dit heb je nodig: een liter bouillon van groente, kip of lam, blikje kikkererwten, blikje linzen, handje rijst, handje gerst,  plantaardige olie, 1 fijngehakte ui van flinke afmeting, 1 (opgehoopte) eetlepel spice mix* 2 ons wilde spinazie gekuist en gescheurd, 1 gesnipperd preitje, de blaadjes van een  half bosje korianderblad, eetlepel fijngescheurde muntblaadjes, sap van twee granaatappels. Naar keuze: biocitroenschilletje erbij, of dito sinaasappel.

En zo doe je het. Verhit de olie in de pan en fruit daarin de gesnipperde ui goudbruin, doe er de peulvruchten en granen bij en roer goed om. Doe er dan de spice mix bij, roer weer en doe er de bouillon bij. Breng aan de kook, draai de pit laag en kook tot de gerst en rijst gaar zijn. Doe er dan de spinazie, prei, korianderblad en munt bij. Goed roeren en dan het granaatappelsap erbij. Laat nog even pruttelen tot de groente is flauwgevallen. Zout en peper erbij naar smaak.

Wil je er vlees bij, dan trek je de bouillon van stukken kip of lamsschenkel en doe je het vlees daarvan erbij. Maar dit is vanwege de combi peulvruchten en granen een rijk eiwitrijk recept.

De spicemix is een mooie, zoete ras-el-hanout met voldoende geelwortel erin en rozenblaadjes.
  

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage