<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, september 30, 2012

Huishoudschool


Afgelopen vrijdag in Den Haag voor heel iets anders, kreeg ik opeens een foldertje in mijn hand gestopt. Van een tentoonstelling over De Spinazie Academie, 125 jaar Huishoudonderwijs. Die opleiding ging niet alleen over het koken: wassen en strijken, poetsen en ramen lappen, verstellen en andere 'nuttige handwerken' behoorden ook tot het pakket. De Haagsche Kookschool was in 1888 de eerste in die stad die haar deuren opende om jonge vrouwen op te leiden tot degelijke huishoudsters, of hulp in de huishouding. Overigens is er wel verschil tussen Kookschool en Huishoudschool, dat had iets met rangen en standen te maken en dus met de plaats waar de leerlingen na afloop in de maatschappij terecht kwamen.

Iedere zichzelf respecterende huishoudschool bracht ook een eigen kookboek op de markt. Ik raad altijd iedereen aan die in de gelegenheid is om zo'n boek te bemachtigen dat ogenblikkelijk te doen. Bijvoorkeur één uit de eerste kwart van de 20ste eeuw. Wanneer 'zuinig' en 'voedzaam' nog niet helemaal de boventoon voeren en nog niet overal alles tot op de halve cent nauwkeurig werd berekend. Vaak moet ik uitleggen waarom ik mijn culinair historische activiteiten gebundeld heb onder de naam Spinazieacademie. Gewoon, omdat ik vaak heel onaardige dingen over die instituten zeg, maar aan de andere kant er ook weer veel bewondering voor heb. Zo heb ik van de 'scheldnaam' een geuzennaam gemaakt. En zo benaderen ze dat ook op de gelijknamige tentoonstelling.

Wat vind je er? Een complete leskeuken, historisch lesmateriaal, allerhande keukengereedschappen en andere huishoudelijke handigheden. Foto's en filmpjes en herinneringen van oud-leerlingen verlevendigen de boel. En kijk nou wat een schattig kinderfornuisje. Daar kon je op koken met een metablokje. Zouden die eigenlijk nog bestaan?

Eigenlijk was ik er te vroeg. De catalogus is pas vanaf 15 november verkrijgbaar. En 21 november is er 's middags een lezing van de auteur van de catalogus, Rosa Bilkes.
Misschien ga ik nog wel eens terug, altijd leuk om een verloren uurtje in Den Haag door te brengen. De tentoonstelling is in het Haags Historisch Museum aan de Korte Vijverberg. Je kunt daar nog terecht tot 24 februari om je in culinaire nostalgie te wentelen. 


Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage