<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, september 26, 2012

Soep voor gehaaste lieden


Vooruit, nog één middeleeuwse soep dan. Omdat mijn oog op de naam van het recept viel. Het is een soep voor gehaaste mensen. En ik maar denken dat 'haast' 'druk, druk, druk' iets van onze tijd was. Het is een souppe despourvue. Voor mensen met weinig tijd die snel iets op tafel willen hebben. Een smakelijke eiersoep, die je net zo dun kunt maken als je wilt.

Snelle soep

Op vleesdagen neem je vleesnat, en je doet er in bouillon geweekt brood bij, en dat breng je aan de kook met eieren en broodkruim losgeroerd met bouillon, en dan doe je er specerijen bij, azijn en saffraan en dan laat je het koken en dis je het op in een diepe schotel.

Dit heb je nodig: 1 liter kippen- of vleesbouillon, 2 niet al te verse zuurdesemboterhammen, 4 eieren, scheut witte wijnazijn, snuf gemberpoeder, snuf kaneel, snuf peper, snuf komijn, paar draadjes saffraan.  Zout naar smaak.

En zo doe je het. Verhit de bouillon. Week één boterham in wat bouillon. Klop de eieren in een grote kom los met de specerijen en roer daar de verkrummelde tweede boterham door. Giet er lepel voor lepel de bouillon bij die je meteen goed door de eimassa roert. Mag niet gaan schiften, dus maak de bouillon niet te warm. Schenk er zoveel bouillon bij dat je een dikte krijgt die je aanstaat. Daarna kun je de boel even opwarmen tot het kookpunt. Niet meer laten koken, want dan schift het alsnog. Maak af op smaak met zout.

Vind je dat het er wat saai uitziet? Dan doe je er wat fijngeknipte bieslook over, of wat peterselie, of kervel, of ander groen. Je kunt dat groen eerst even in boter smoren. Dat is wel heel middeleeuws. Maar het hoeft van mij niet.Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage