<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, oktober 10, 2012

Gebraden peren


De uitdrukking met de gebakken peren zitten heeft iets negatiefs. Je blijft met de gebakken peren zitten, als je gasten niet komen opdraven. Akelig, maar in deze mobiel telefonische tijden nauwelijks voorstelbaar. Gebakken, of gebraden, of gestoofde peren golden en gelden als een lekkernij. Daarvoor komen je gasten wel. Het is volop perentijd, dus wat houdt ons tegen?
Neem nou dit prachtige 15e eeuwse recept. Het staat in mijn boek Twintig Eeuwen en smaakt al lekker naar herfst en zoals veel uit de middeleeuwse keuken, naar Sinterklaas. Dat komt door de koek en het gemberpoeder. Aanrader!
 
Gebraeden peeren

Dit heb je nodig: 1 theelepel gemebrpoeder, een theelepel kaneelpoeder, 1 plak ouderwetse ontbijtkoek (of Duitse lebkuchen als je die kunt krijgen), een halve liter Rijnwijn, 1 flinke eetlepel boter, vier mooie handperen, 2 witte broodjes en suiker naar smaak.

En zo doe je het: Doe de gemberpoeder en kaneelpoeder met de kleingesneden koek door de Rijnwijn en maak er een egale saus van. Smelt de boter en doe die in een ovenschoten. Leg daar de geschilde en gehalveerde peren (zonder klokhuis) in en giet er het wijnmengsel over. Zet in een oven en laat de boel warm worden. Strooi er dan het kruim van het wittebrood op en suiker naar smaak. Even terug in de oven. Dan warm opdienen bij het wild. 


Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage