<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, oktober 24, 2012

Gestoofd geitenvlees voor Karel V


Als Keizer Karel V dan al moeite met het wegkauwen van vlees had, maar daar wel dol op was, dan ligt gestoofd vlees voor de hand. Zachter dan het meeste geroosterde vlees, en alvast lekker klein gesneden. Op de boodschappenlijst voor het banket van juni 1526 staat onder meer geitenvlees. Chevon is tegenwoordig weer heel populair, nu ook geitenkaas meer gegeten wordt. Dus nemen we een geitenstoof uit het Llibre Sent Sovi, een mooie middeleeuwse Spaanse receptencollectie. Ga maar lekker experimenteren, want middeleeuwse recepten zijn niet zo tot op de gram berekend. Hier mijn hertaling:

Geitenstoof 

Neem chevon en maak dat klein en doe het in een pan met gezouten spek of ander gezouten vet vlees. Neem dan salie, munt en ui en kook dat mee. Roer er dan goede specerijen door en saffraan en giet er vleesbouillon bij om het te laten stoven. En laat dat alles samen gaar worden tot het vlees bijna uit elkaar valt. Leg het vlees dan op een schotel en giet er de bouillon over. 

Zo'n specerijenmix is een soort ras-el-hanout zonder de Spaanse peper en paprikapoeder.

Er is een variant, waarbij er ook nog peterselie bij gaat en kippenlever en eidooier en geraspt brood. Daarmee bind je de saus. Is ook heel lekker.


Labels: , ,

2 reacties:

Blogger Sjaak zei...

En waar wordt er in Nederland nog geitenvlees verkocht?

24 oktober 2012 om 14:35  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Dag Sjaak, chevon (geitenvlees) koop je onder meer bij Hansketien, hun website vind je: www.hansketien.nl Prima vlees, leuke mensen, mooi bedrijf! Ook mooie kaas trouwens.

25 oktober 2012 om 10:43  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage