<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, oktober 20, 2012

Paddenstoelensoep van Downton Abbey

Gisteren lag het in de bus, het onofficiële Downton Abbey Cookbook. Afgeleid van de populaire historische tv-serie, maar er niet aan verbonden. Ongeautoriseerde versie dus. Must have? Nee, dat nou ook weer niet, maar wel heel leuk om er bij te hebben. Beetje saai, maar de recepten zijn niet verkeerd, al zijn de ingrediëntenlijsten soms wel heel omvangrijk. Dat is heel fijn als je een uitgebreid 'downstairs' personeelsbestand hebt, maar als je het allemaal zelf moet kopen, voorbereiden en bereiden, dan ben je al moe voor het op tafel staat. Daar moet je dan zelf maar wat shortcuts bij bedenken. Het is in ieder geval leuk om misschien met Kerstmis al een uitgebreid Engels Edwardiaans menu op tafel te zetten. Nu vast oefenen met de verschillende gerechten, geen stress met Kerst.
Bijvoorbeeld deze paddenstoelensoep, die heel geschikt is voor de eetbare paddo's die je uit de natuur kunt halen dezer dagen. En houd je niet van gerst, of mag je dat niet, dan neem je rijst. Beide zijn populair in de (ongebonden) soep in de lange 19e eeuw.
Het is een Amerikaans kookboek, dus ik werk de hoeveelheden een beetje om. Handel naar eigen inzicht en smaak daarmee.


Paddenstoelensoep met gerst

Dit heb je nodig: pakweg een halve liter water, 125 gram gerst of rijst of wat meer, 2 eetlepels boter, 2 gesnipperde middelgrote uien, 2 geschrapte wortelen in plakjes, 2 fijngehakte stelen selderij, paar takjes tijm, 1 doosje champignons in plakjes, 1 doosje shiitake in plakjes (of in het totaal een pond eetbare paddenstoelen uit de natuur), halve liter plantaardige bouillon, zout en peper naar smaak.

En zo doe je het:  Kook de gerst in het water gaar. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en doe er de ui, wortel en selderij in vóór de boter bruin verkleurt. Doe er dan de tijm bij, roer goed en laat de ui glazig en goudgeel worden. Doe er dan de paddenstoelen bij. Weer goed roeren. Laat een minuut of vijf stoven en giet er dan de bouillon bij. Breng alles aan de kook en roer af en toe. Laat een minuut of vijftien koken op een zacht pitje. Giet de gerst af en doe die bij de soep. Breng de soep op smaak met peper en zout. Giet de soep in een prachtige soepterrine en dis op.

Kaarslicht, flonkerend tafelzilver, fraai gesteven en gestreken tafellinnen. Feest.
Het wachten is op het officiële Dowton Abbey Cookbook!

De foto plukte ik van de Mail online.
Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage