<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, november 04, 2012

Ach en Kwee


 
De komende maanden ben ik bezig met schrijven, schrijven, research, schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Geen tijd eigenlijk voor een dagelijks blog. Daarom ga ik mijn oude blogposts recyclen. Al meer dan vijf jaar verschijnt er vrijwel iedere dag een kersvers blog. Nu is het tijd om terug te kijken. Waarover schreef ik vijf jaar geleden? En is daar nog wat nieuws over te vertellen nu? Of is het verhaal nog even interessant? Terug in de tijd.....
Het ene jaar geeft mijn kwee geen krimp, het andere jaar komen we om in de schitterende kweeperen. Die moeten verwerkt voor consumptie op later tijdstip.


KweeLady Elinor Fettiplace hield rond 1600 een dagboek bij waarin zij huishoudelijke zaken beschreef en recepten gaf. Je krijgt zo goed inzicht wat er per maand zoal speelde in het huishouden op het platteland. November is tijd om kweegelei te maken, Quince Paste heet het, te vergelijken met het Spaanse Membrillo en het Franse Pate de Coings. 
 
Take your quinces and rost them, then take the best of the meat of them, and way to every pound of it, a pound of sugare and beate it together in a morter and boyle it till it be so thick that it come from the posnet, then mold it and print it and dry it before the fire.
 
Je wrijft met een doek het dons van de kweeperen, maar schilt ze niet. Zet de oven op pakweg 150-180 graden en laat ze daarin in een grote aardewerk schaal garen. Dat duurt een uur of twee, ze moeten zacht zijn maar nog niet flauwgevallen. Laat ze afkoelen, snijd ze dan in vieren en verwijder het klokhuis. Verwijder ook verkleurde of harde stukjes. Verwijder de schil en doe het vlees in de mengkom van een keukenmachine. Weeg het en doe er evenveel suiker bij. Laat het dan goed dooreenmengen in de machine. Een posnet is een koperen driepoot kookpot. Neem dus gewoon een pan met dikke bodem. Doe daar het mengsel in en breng het al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost. Laat het dan nog een uur of twee koken tot het mengsel begint te caramelliseren en los komt van de rand van de pan. Schep het in vormpjes, of strijk het tot een centimeterdikke laag uit op bakpapier of folie. Droog het boven de radiator van de cv tot het stevig genoeg is om uit de vorm te kiepen of los te halen van de folie zonder dat het versmeert.
In vetvrijpapier in een blik in de kelder blijft het lang goed.Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage