<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, november 28, 2012

Antipakjesavond Matinee

 

Het begint zolangzamerhand een heuse decembertraditie te worden: de antipakjesavond van Karin Luiten, zeg maar Koken met Karin. Die niets van koken uit pakjes en zakjes moet hebben. Kruis je APA met de Undergroundboerenmarkt, dan krijg je de matinee van komende zondag, 2 december in Fifteen in Amsterdam.  Vanaf 12.00 uur zijn bezoekers welkom. Lees er meer over in de Trouw van komende zaterdag. En volg #apa12 voor het laatste nieuws.

Wie en wat zullen bezoekers bij APA12 in Fifteen aantreffen? Om te beginnen natuurlijk heel veel ex-undergroundboeren zoals Mariëlla Erkens met exquise worteltjes met chocola, Raya Lichansky met Christmascake,  Lioba Steinkamp met haar bijzondere Ambrosia truffels, Gerrit Jan Groothedde met Margaritaijs en Paul Jongsma met erwtensoep. Interessante nieuwkomers zijn Nicoletta Tavella met taralli, Robert Kroon met reibekuchen en Onno Kleyn met linzencurry. En nog heel veel meer lekkers. Om ter plekke te eten, of om mee te nemen naar huis.
Ik  zorg voor drie soorten oerpepernoten. Die uit de 18e eeuw uit de Utrechtse Keukenmeid, die Duitse 18e eeuwse van Oma Goethe en de 19e eeuwse Duitse Pomeranznüssen.  Alles zit hem wat die drie betreft in de onderscheidende kwaliteit van de specerijen.
Hier nog zo'n fijn pepernotenrecept uit de vroege Duitse 20e eeuw. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar zelf experimenteren is natuurlijk altijd leuker dan mijn verhalen te horen. Ga je gang!

Pfeffernüsse uit 1908

Dit heb je nodig: 250 gram suiker, 2 tot 3 eieren, snuf zout, 8 gram gemalen kaneel, 8 gram gemalen kruidnagel, mespuntje gemalen peper, 250 gram bloem,

En zo doe je het: Klop de eieren met de suiker en het zout tot een schuimige massa. Roer er de specerijen door en maak er met de bloem een mooi deeg van. Rol het deeg uit tot een lap van een halve vinger dikte en steek er met vormpjes figuurtjes uit. Leg de koekjes op een vel bakpapier op een bakplaat. Laat ze enkele dagen rusten tot ze droog zijn, keer ze dan om en bak ze op 180 graden goudbruin.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage