<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, november 24, 2012

Bladkool


De meeste bladkolen zijn we vergeten, we bereiden vooral sluitkolen. Alleen boerenkool kennen we nog en de fanatieke foodie kent ook de palmkool (cavolo nero) wel. Of de hippe versies van de (exoot) paksoi. Maar de mergkool? En de duizendkop? Echt iets voor mensen met een moestuin. Je plukt wat je nodig hebt van de plant die lekker doorgroeit. Als je hem niet laat bloeien kan hij bij zachte winters zelfs door blijven groeien. Soms worden ze manshoog (of menshoog, zo je wilt).

Bladkool is minder handig te bewaren, verlept wat sneller. Dus voor transport en opslag is de sluitkool handig. Voor de moestuinier is de bladkool dus beslist een dankbaar gewas. Je kunt er bijvoorbeeld dit recept mee te maken:

Bladkool uit de wok:

Dit heb je nodig: 250 gram kraakverse groene bladkool fijn gesnipperd; 1 bosje fijngehakte peterselie; 1 bosje lente-uitjes in ringetjes - 3 teentjes knoflook uit de knijper - 2 fijngehakte sjalotten; scheutje olijfolie, peper en zout, en indien nodig een kopje bouillon (rund of groente).

En zo doe je het: verhit de olie in een wok en fruit hierin zachtjes de peterselie, lente-uitjs, knoflook en sjalotjes. Doe er de kool bij en schud alles goed door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Indien de kool wat aan de taaie kant is - laat in het seizoen - doe je er een kopje runderbouillon bij en laat het geheel een paar minuten zachtjes stoven.


(dit recept verscheen eerder in augustus 2007)Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage