<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, november 20, 2012

Bloemkool met Brisoletten

Met mijn neus in het Duitse kookboek uit 1908. Sommige recepten doen zelfs voor die tijd heel ouderwets aan. Eigenlijk zelfs meer 18e eeuw, al was het maar voor het uitdossen van de schotel waarop het spul wordt opgediend. Zoals deze combinatie van Bloemkool, Erwten en Brisoletten. En wat? Brisoletten. Recept volgt zo meteen. Eerst even de bloemkool. Die kook je in roosjes beetgaar, waarna je ze in het midden van een ronde schotel weer tot één bloemkool schikt. Sausje erover van boter, bloem en kookvocht en daarover weer geraspte Parmezaanse kaas (dat is dan wel weer 19e eeuw). Daaromheen gaat een rand erwtjes die in boter gaar gestoofd zijn. En daarom heen schik je dan de Brisoletten.

Brisoletten

Dit heb je nodig: een kilo kalfsgehakt, 300 gram zeer fijngehakt spek, 3 eieren, 50 gram in water geweekt en uitgeknepen wit brood zonder korst, zout, geraspte citroenschil, snuf peper, snuf nootmuskaat. Voor de bereiding: ei, paneermeel, peterselie, boter.

 En zo doe je het: Meng kalfsgehakt met alle overige ingrediënten tot een soepel vleesdeeg en vorm er kleine, ronde ongeveer twee centimeter dikke koekjes van. Haal ze door losgeklopt ei en broodkruim gemengd met zout en fijngehakte peterselie en bak ze in boter goudbruin.

Op zich leuk: geen aardappelen erbij, maar erwten als 'vulling' voor de maag. Ook al weer meer 18e dan 19e eeuw.
  

Labels: , , ,

4 reacties:

Anonymous Irina zei...

Ik wil eigenlijk wel weten hoe je het doet!

20 november 2012 om 07:49  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Hoe je wat doet?

20 november 2012 om 09:16  
Anonymous Irina zei...

O! Ik denk dat ik de eerste versie heb gezien toen je het recept er nog niet bij had staan. Dank!

20 november 2012 om 09:29  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Blog ging iets te vroeg de lucht in! Was nog niet compleet. Hulp van de hond bij het schrijven. Teckelneus op toetsen :-)

20 november 2012 om 09:31  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage