<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, november 05, 2012

Elzasser Biersoep


Al jaren dol op de tekeningen van Tomi Ungerer. Ben je in Straatsburg, of zelfs maar in de buurt, ga dan vooral langs het aan hem gewijde museum. Ook voor niet-kinderen erg leuk. Kijk nou naar deze smikkelende reus, die alvast aan de soep begonnen is. Een compleet zwijntje staat er voor hem klaar. Drie forellen, een brood, augurken in het zuur, en een glimlachende deerne brengt drie kloeke kippen. Of misschien zijn het wel ganzen. Een petit-munsterkaasje is al geproefd. Bij deze picknick is trouwens ook nog een gezellig bloemetje op tafel gezet. Smakelijk tafereeltje toch? Wat voor soepje zou het kunnen zijn op z'n Elzas? Misschien is het wel een regionale biersoep.

Biersoep

Dit heb je nodig: 1 ui,  eetlepel boter, ruim een liter bouillon, flesje witbier, 200 gram broodkruimels, zout en peper naar smaak, vers geraspte nootmuskaat, 1/8 liter room,  eventueel croutons of geraspte kaas.

En zo doe je het: hak de ui en doe die met de boter in een pan met dikke bodem. Fruit tot de ui goudbruin is en voeg dan de bouillon toe. Goed roeren en dan het bier erbij doen en opnieuw roeren. Strooi er dan de broodkruimels over en roer goed om. Peper, zout, nootmuskaat naar smaak er bij. Breng het geheel aan de kook en laat en een kwartiertje pruttelen. Zeef de boel dan en roer er de room door. Verwarm nog even, maar laat het niet meer koken. Opdienen met croutons of gewoon geraspte kaas erbij doen, of alletwee. De soep mag lekker stevig zijn, niet te waterig, maar ook niet zo dat je lepel er in blijft staan. 

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage