<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, november 10, 2012

Ghecloven Nonnen bij Christie's


Speciaal op verzoek van een aantal bezoekers gisteravond bij de Private Viewing bij Christie's het recept voor Ghecloven Nonnen uit het Notabel Boeckxen van Cokerye uit 1514.
Altijd een succes, altijd verrassend vanwege de combinatie van ei met appel, gember, salie, kaneel, suiker. Eeuwen lang populair geweest. Het recept duikt op in verschillende kookboeken na het Notabel Boeckxen en je mag verwachten dat het al langer bestond voor het in onze taal werd opgeschreven. Ik heb het recept een beetje hertaald en aan de tijd van nu aangepast.Ghecloven nonnen in een nieuw jasje

Kook per persoon 1 tot 2 eieren hard. Laat ze schrikken en afkoelen. Pel ze en snijd ze overlangs in twee stukken. Haal de dooiers er uit en doe die in een kom. Prak de dooiers fijn met een vork en voeg saffraan, kaneelpoeder, gemberpoeder en versgemalen peper toe, en een snufje zout). Voeg ook fijngesnipperde salieblaadjes en dito peterselie toe. Voeg geraspte appel toe, niet te zure appelen nemen. Roer dit alles goed dooreen zodat een smeuïge en spicy massa ontstaat. Vul de eiwitten met het mengsel en leg ze op een schaal en strooi er lichtjes een mengsel van kristalsuiker en kaneel over. 
Zet de gevulde eitjes in een beboterde ovenschaal en laat de suiker wat smelten. 

Op het plaatje de overduidelijke betekenis van gave en gebroken eieren. De ietwat beteuterd kijkende jonge vrouw, naast haar mand met eieren, waarvan er één gebroken is en de minnaar die streng wordt toegesproken door de oudere vrouw. Hij komt er niet mee weg, dat is duidelijk. Wat het 'ghecloven nonnen' dan precies betekent laat ik even ter eigen interpretatie.
Dit schilderij van Frans van Mieris hangt er overigens niet bij. Wel veel andere mooie eetschilderijen ter veiling. 

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage