<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, november 25, 2012

ON GE WILD


En daar lag het dan eindelijk in de bus, het prachtige boek ON GE WILD van Natasha Tastachova. Over allerhande nutte zaken die je uit de natuur kunt halen. Natuurlijk om te eten, maar ook om kleur te geven, je te laten inspireren, vrolijk van te worden. Dat laatste word je zeker van dit boek. Bladeren, plaatjes aaien, al in gedachten smullen van de recepten. Natasha verzamelde niet alleen kruiden, maar tegelijkertijd allerlei kunstenaars, moestuiniers, wildplukkers en koks die ook de 'ongewilde' kruiden niet schuwen.

Lang geleden al weer leerde ik van tuinschrijfster Julia Voskuil dat 'onkruid' niet bestaat. Alles is kruid. Natasha maakte daar 'ongewild' kruid van. Misschien wel omdat Nederlanders zo nerveus doen over een niet-gepland en niet-geplant groentje in de tuin. Hondsdraf, muur, pinksterbloemen, look-zonder-look en meer vormen echter een welkome aanvulling in de tuin. Want eetbaar én mooi.
Een wilde tuin verrast iedere dag opnieuw, een veegtuin is altijd saai en voorspelbaar.  Eigenlijk is ON GE WILD  dus zeer gewenst!


Natasha komt oorspronkelijk uit de Oekraïne. Daar is bermsla nog heel gewoon. Vruchten uit het bos, paddenstoelen, noten, kruiden vormen een welkome aanvulling op de dis. En hier zijn we dat de laatste tien jaar gaan herontdekken.  Grote namen wijzen de weg, in dit boek. Zoals sterrenchef Jonnie Boer. Die dist - zo vertelde hij van de week - zonder mankeren vogelmuur op bij een eitje. Veel mensen vinden dat kippenvoer. Maar het heeft een heel prettig, kruidig smaakje, probeer het maar eens. Foodwatcher Marjan Ippel, Jonathan Karpathios van Vork & Mes, wildplukker en paddenstoelenhunter Edwin Florès, dakboerin Annelies Kuiper, en de nodige undergroundboeren en -boerinnen ontbreken niet. Er staat ook een prachtig verhaal in van Claudia Reina over natuurlijke verfstoffen. Je kunt trouwens goed merken dat Natasha art director is, het hele boek is doorspekt met kruidige illustraties. Zoals deze vergeetmijnieten.

Dat is allemaal heel leuk, maar dan is er ook nog die kunst en dat design. Dat maakt het boek uiterst smakelijk. Dieuwertje van de Moosdijk met haar Wilde Berm, de Soepjurk van Ruud de Rode, de textielkunst van Nasia Burnet, de Hogwood Faces van Anja Brunt. Gewoon, met een kop (kruiden!)thee op de bank kruipen en gaan zitten kijken en lezen en genieten.  

Ongewild  van Natasha Tastachova , isbn: 9789491525049

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage