<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, november 26, 2012

Pepernoten - revisited


In Duitsland bakken ze veel meer decemberdingen dan wij. Wij doen pepernoten, speculaas, taaitaai, kruidnoten, marsepein en suikerbeesten. Eigenlijk altijd een beetje voorspelbaar het zelfde. Duitsers variëren eindeloos met plätzchen. Wel leuk om eens wat anders te proberen. Oefenen voor de matinee volgende week zondag van Koken met Karin's Antipakjesavond. Volg op twitter #apa12 en je zult er de komende week wel meer van horen. Maar goed, mij gaat het dus om de oerpepernoten (recept bekend) en Oma Goethe's pepernoten en ik heb nog een 18e-eeuws recept achter de hand als verrassing. Maar ja, toen zat ik gisteravond een 19e-eeuws Duits kookboek te bestuderen en daar kwam ik een recept voor Pomeranznüsse tegen. Er gaat hertshoornzout in. Dat lijkt me nog het lastigste ingrediënt. Maar misschien kun je het  vervangen door peper. Dat ga ik maar eens proberen. Dan zijn het toch weer een soort pepernoten. Om te beginnen maar eens het recept bewerken, want alles staat weer door elkaar. Pomeranz is natuurlijk sinaasappel, maar dit klinkt wel lekker ouderwets.


Pomeransnoten

Dit heb je nodig: 50 gram sinaasappelschil, 50 gram gesuikerde citroenschil, 3 eieren, 250 gram bloem, 250 gram suiker, voor 3 penningen hertshoornzout (maar daar neem ik dus een snuf peper voor, misschien zelfs wel staartpeper, of een beetje van alletwee, het is tenslotte een experiment).

En zo doe je het: snijd blokjes van de sinaasappelschil en de citroenschil. Klop de eieren met de suiker tot een romige massa. Doe er de sinaasappelblokjes en citroendito bij. En de peper. Goed roeren en dan de bloem er door net zo lang tot je een goed gemengd deeg hebt. Daaruit vorm je knikkers. Die leg je op een ingevet bakblik of bakpapiere n die bak je bij 180 graden Celsius in de oven goudgeel.

Wordt vervolgd. 


Labels: , , , ,

3 reacties:

Anonymous Irina zei...

Is het hertshoornzout (ammoniumcarbonaat) niet het rijsmiddel? In Denemarken kun je in de supermarkt zakjes "natron" kopen om als bakpoeder te gebruiken. Het zit ook in Lebkuchen.

Niet dat extra peper me er niet lekker in lijkt! Ik ga het vanmiddag proberen, met mijn zakje natron waar ik tot nu toe nog geen emplooi voor had.

26 november 2012 om 08:46  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Dat zou best kunnen. Ik denk dat het met de eieren ook wel rijst. Is bij de oerpepernoten wel het geval, en daar zit geen rijsmiddel bij in het oorspronkelijke recept.

26 november 2012 om 08:51  
Blogger Branwen zei...

Ben ik net bezig met de 18-eeuwse pepernoten kom je hiermee! En deze lijken mij ook heerlijk. Nou, hup de keuken weer in dan maar ;)

26 november 2012 om 20:11  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage