<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, december 03, 2012

Groentensoepje na een zware dag


Gisteren een oergezellige Undergroundboerenmarktopvolger in de vorm van de Antipakjesavondmatinee in Fifteen in Amsterdam. Veel gezellige mensen gesproken en veel te veel zoetigheden gesnoept. En gelukkig was er veel belangstelling voor de historische pepernoten. Vandaag maar eens een groentendag ter compensatie van alle suiker. Worteltjes, bleekselderij, selderijknol, peterselie, ui, peulvruchten heb ik in huis. Tijd voor een 18e eeuwse  'soupe maigre' dus, uit het kookschrift van Oma Fabricius:

Soupe Maigre

Dit heb je nodig: een boterham, wortelen, peterseliewortelen, een ui met 4 kruidnagels bestoken, twee preien, allerhande kleingesneden seizoensgroente (maar beslist geen zuring of postelein),  foelie, groene kruiden, bouillon, een paar eidooiers, geroosterd boterhammetje met boter.

En zo doe je het: leg op de bodem van een pan een boterham. Leg daarop de gehalveerde ui met kruidnagel, een laag prei en een laag wortel en de stukjes peterseliewortel. Giet er bouillon over, doe er de foelie bij en breng het geheel aan de kook. Laat de wortelen gaar koken. Vis de foelie en de kruidnagel uit de soep en ui en pureer de handel. Voeg dan de soepgroente en groene kruiden toe. Breng het geheel aan de kook. Kijk of je voldoende bouillon erbij gedaan hebt. Kook de groente beetgaar. Bind dan de soep met een paar goed los geklopte eidooiers. Leg in ieder bord een halve geroosterde boterham met boter en giet daar de soep over.


Het plaatje slaat nergens op, al lijkt het wel of het rechterhondje een soepkom om zijn nek heeft. Is natuurlijk een bedelnapje. Ik ben gewoon even in de 19e-eeuwse hondenplaatjes.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage