<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, december 19, 2012

Prei erbij


De allium-familie is bij Major James Landon slecht vertegenwoordigd. Geen knoflook, geen prei in de hoofdrol. Af een toe een uitje of sjalot in een bijrol. Een groentemens krijgt zo een beetje genoeg van de 19e-eeuwse Britse keuken. Terug in de tijd. 
Eén van de oudste opgeschreven recepten bevat al prei. Een kleitablet met spijkerschrift uit Mesopotamië geeft een recept voor duifjes, prei en gerst. En wat zegt Anthimus aan het begin van de 6e eeuw over de alliums? Al snel bij het behandelen van de groente heeft hij het over prei. Die kun je - gezondheidstechnisch - het hele jaar door eten. Je kunt prei ook aan allerhande stoofpotten toevoegen, maar dan moet je hem eerst even blancheren.
Prei was ook goed voor de stem, dacht men. Het schijnt dat de Romeinse keizer Nero voortdurend prei at om zijn stem te verbeteren.

Anthimus werkt natuurlijk nog geheel volgens de humeurenleer. Uien zijn vochtig, sjalotten zijn beter dan uien. Knoflook is goed om je te verwarmen, behalve als je last van je nieren hebt, dan moet je de teentjes spaarzaam gebruiken.Ook de Verstandige Kok zegt in de 17e eeuw nog dat prei zuiverend werkt en het slijm uit de darmen verwijderd. Je eet hem door de sla om de sterke smaak van andere ingrediënten wat te temperen. Probeer maar eens. Het fijne wit van een preitje door de sla is heerlijk en een stuk voordeliger dan bosui of lente-ui. De rest van de prei gaat natuurlijk in de soep of door de pilau. Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage