<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, december 22, 2012

Slemp revisited


 
Gisteren hadden we het over het Kerstdiner van vroeger bij Familie Nederland op radio 5. Ik had uit de kast een boekje gegrepen, zo'n Van Dishoeck pocketje van Heleen Halverhout met Traditionele Recepten voor de Feestdagen. Eerste uitgave is halverwege de jaren vijftig geweest, hier heb ik een derde druk, vermoedelijk uit 1971. Want dat is het jaartal dat er met potlood in geschreven is.
Voor Kerst gaat het vooral om stol, tulband, kransen en kransjes. Maar tot mijn vreugde zie ik bij Nieuwjaar slemp staan. Met deze tekst erbij:

Slemp werd omstreeks 1900 tijdens de ijspret verkocht in de Koek en Zoopie's. Iedereen kende toen het rijmpje van de Schoolmeester (Gerrit van der Linde), het bekende baanvegersliedje:

Leg reis aan! leg reis aan!
't Leven is een gladde baan.
Bittere borrels of melk en saffraan!

- Vegertjen, bind my mijn schaatjens eens aan. -
'k Heb het voor grootere luû wel gedaan,
Leg reis aan!
Bittere borrels of melk en saffraan!

- Vegertjenlief, hoe leg ik het aan?
Vegertjen! 'k ben hier voor het eerst op de baan. -
Wil je niet zitten, dan moet je maar staan,
Net al je 't daaglijks in 't leven ziet gaan.
Leg reis aan!
Bittere borrels of melk en saffraan!
't Leven is een gladde baan,
Bitter en zoet uit een zelfde kraan.
Leg reis aan! leg reis aan! 
 
Halverhout geeft het volgende recept, dat iets afwijkt van de oudere recepten die ik gevonden heb. Er gaat een citroenschilletje bij. 

Slemp à la Heleen Halverhout

Dit heb je nodig: 1 liter melk, 2 theelepels theeblaadjes, 40 gram suiker, een citroenschilletje, een kaneelstokje, paar draadjes saffraan, 2 kruidnagels, stukje foelie, mespunt zout, lapje katoen en touwtje.

En zo doe je het: Bind de specerijen en thee in het lapje katoen. Doe de melk in een pan met dikke bodem, Hang het zakje in de melk. Voeg wat zout toe. Leg een goed sluitende deksel op de pan. Zet deze op een zeer laag gestelde warmtebron en laat de specerijen een uur in de melk trekken. Neem het zakje dan uit de pan en druk het even uit. Roer de suiker door de slemp. Zeef de slemp want tijdens het trekken is er een vel op de slemp gekomen. 

Leuk: saffraan haal je in die tijd nog bij de drogist. En specerijen heten kruiden. De thee wordt verder niet genoemd, dus dat is ook 'kruid'. Ik zou niet aanraden om de boel in een lapje katoen te doen, want dan trekt de smaak van de spices ook in de katoen in plaats van in de melk. Thee-ei, of gewoon los en dan later zeven. 

 
  

Labels: ,

1 reacties:

Blogger Cuisine d'amis zei...

Grappig om weer te lezen. Ik ken het Friese recept slimpmolke dat op 1 liter melk nog 10 gr maizena of 3 eierdooiers toevoegt om te binden.

22 december 2012 om 11:32  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage