<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, januari 14, 2013

Boontjes van mrs. Beeton


Braaf terug naar de 19e eeuw, met mrs. Beeton. Ofschoon ze soms de vreselijkste dingen met groente doet. Zou ze het sufkoken en opdissen met een roux hebben uitgevonden? Of is het dankzij haar populair geworden en ernstig uit de hand gelopen? Wie weet. Gelukkig staan er ook opvallend lekkere groentegerechten in. Zoals dit voor sperzieboontjes. Vooral geschikt voor feestdagen, vindt de zuinige huishoudster. Ach, tegenwoordig lijkt het alle dagen feest. Beetje extra aandacht voor groente misstaat trouwens niet. Kost niet eens veel tijd, dus geen enkel excuus om de boontjes zó uit het kookvocht op tafel te zetten.


Sperziebonen

Dit heb je nodig: per persoon een ons sperziebonen, een flinke eetlepel boter, nootmuskaat, peper, zout, het sap van een citroen, een eetlepel fijngehakte peterselie, twee fijngehakte sjalotjes. Eventueel croutons.

En zo doe je het: Kook de sperzieboontjes beetgaar, giet ze af en zet ze weg. Smelt de boter in de pan met wat geraspte nootmuskaat, peper en zout. Roer er het sap van de citroen door, de peterselie en de sjalotjes. Laat alles op een zacht vuurtje smoren, maar niet koken, roer af en toe om. Doe er de boontjes bij, schud een paar keer om en dien op, al dan niet met croutons. 

Nou, zie je wel, zoveel moeite is het niet om de boontjes eens te verwennen. En de disgenoten ook. 

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage