<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, januari 05, 2013

Luisterlunch met Karine Hoenderdos
Een serie luisterlunches rond het thema Wildernis. Daar mag een verhaal over Oerdis niet ontbreken. Hoe aten onze prehistorische oervoorouders en wat kunnen wij daarvan leren. Als diëtist was Karine Hoenderdos betrokken bij een pilotstudy naar het effect van Oerdis op mensen met kenmerken van het metabool syndroom. Ze schreef onlangs in opdracht van het InnovatieNetwerk een boek over Oerdis: 'Oergezond met Oerdis', over het oerdieet in de wetenschap en de praktijk. 

Een citaat:  De hedendaagse mens is ongeveer 160.000 jaar oud. Dat is uit evolutionair oogpunt piepjong. Het kost bijvoorbeeld een miljoen jaar om de genen 0,5 procent te laten veranderen. Onze genen zijn dus nog grotendeels hetzelfde als 10.000 jaar geleden. Dat pakket aan genen is het resultaat van miljoenen jaren van evolutie, waarbij de genen zich aan de omgeving aanpasten. Het idee is dan ook dat de genen van de mens zo’n 10.000 jaar geleden nog in perfecte harmonie waren met de omgeving. Maar daarna is er veel veranderd in onze omgeving. En vooral in onze voeding: de landbouw en veeteelt deden ongeveer 7.000 jaar geleden hun intrede, we gingen zuivelproducten en granen eten. De industriële revolutie, zo’n 200 jaar geleden, heeft de veranderingen nog eens versneld. Nu eten we veel bewerkte en geraffineerde producten. Onze genen kunnen die snelle verandering van onze omgeving, en vooral van onze voeding, niet bijhouden. Wetenschappers spreken van een ‘conflict’ tussen onze genen en onze omgeving. En dat conflict zou wel eens een belangrijke oorzaak kunnen zijn van tegenwoordige voedingsgerelateerde welvaartsziekten als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Moeten we onze dagelijkse kost weer wat meer 'oer' maken? En hoe smaakt dat dan? Daarover gaat de luisterlunch van zondag 17 februari.Karine Hoenderdos is diëtist en journalist en ze is werkzaam bij Scriptum communicatie over voeding (www.scriptum-site.nl) en is onder andere redacteur van het online vakblad Nieuws voor diëtisten (www.nieuwsvoordietisten.nl ) en PuurGezond (www.puurgezond.nl).

Aanmelden: info@grandcafegroeneveld.com


Zet het programma tot en met de zomervakantie vast in uw agenda:

Zondag 13 januari:        WILDERNIS, culinair filosofisch bekeken door culinair journalist Gerrit Jan Groothedde, oftewel Eetschrijver. (uitverkocht)


Zondag 17 Februari       OERDIS, diëtiste en journaliste Karine HoenderdosZondag 17 Maart           WILD en GETEMD, culinair journalist Felix Wilbrink:


Zondag 14 April            PERMACULTUUR, Volle Grond Fransje de Waard


Zondag 12 Mei              HET NIEUWE RUIG, YFM oprichter Samuel Levie,


Zondag 16 Juni              DE SMULTUIN, de wildernis getemd, Claudia Reina 

Zondag  18 Augustus     WILDPLUKKEN nieuwe stijl, Edwin Florès, Casa Foresta


Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage