<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, februari 05, 2013

Bloemkool met Smaak

 Als we het over eetbare bloemen hebben denken we zelden aan de aloude bloemkool. Maar we zitten bij broccoli en bloemkool natuurlijk wél beginnende bloemen te eten. Het is een ouderwetse groente, die 'vroeger'  met een roux met nootmuskaat werd opgedist. Of gegratineerd met kaas. Dat kan wat spannender toch? De bloemkool is er veelzijdig genoeg voor en je hoeft maar in Smaakvrienden van Angelique Schmeink of de Smaakbijbel van Niki Segnit te duiken om inspiratie op te doen.


Bloemkool dien je - volgens het Vermakelijk Landleven uit 1667 - te zaaien bij wassende maan in de maand Mei. Ze willen niet in te natte grond omdat de wortels dan gaan rotten. Ze moeten op een beetje zanderige grond. En het zaad uit Italië is het beste.
Het bijbehorende kookdeel De Verstandige Kock vertelt je dat je Hoen met Bloemkool kunt eten.
Zo doe je het:

Kook de kip bijna gaar en kook ook de bloemkool bijna gaar. en kook ook artisjokken eenmaal gaar. En ook schapenvlees, duiven en andijvie, schapenpoten ook en selderij, maar je moet het allemaal apart koken. Daarna neem je een stoofpan en daar doe je alles in en je stooft het tot het gaar is en dan doe je er balletjes gehakt bij, saucijsjes, foelie, nootmuskaat, peper en flink wat boter en het laten stoven tot het gaar is. Als je het opdient doe je er citroen of citroensap bij en je strooit er verkruimelde beschuit over. De bloemkool moet tegen die tijd wel tot pap gekookt zijn en meer als bindmiddel dienen dan als beetgare groente. Heeft tegen die tijd ook nauwelijks meer smaak. Vinden we nu niet meer zo interessant.

Bloemkool met Hoen


Nu zouden we een piepkuikentje gaar koken met wat foelie en nootmuskaat en peper. Bouillon bewaren voor een soepje. En de bloemkool blancheren en dan afgieten. Vervolgens olijfolie in een wok doen, en een uitje in kwart ringen erbij doen en die wat fruiten. Halve theelepel zwarte peperkorrels erbij. Bloemkoolroosjes erbij, handje gehalveerde blanke amandelen en wat saffraandraadjes. Eventueel een scheutje rozenwater. Of als je dat lekkerder vindt verjus. Dat lijkt heel middeleeuws, of Renaissance, maar is ook wel erg van nu.

 

Labels: , ,

1 reacties:

Blogger Branwen zei...

Zelf hou ik wel van bloemkool maar deze groente mag idd wel wat opgeleukt worden. Heb hier ergens een recept voor Indiase curry van bloemkool met wat aardappel (ook voor het binden natuurlijk) Erg smakelijk.

6 februari 2013 om 09:35  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage