<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, februari 15, 2013

Mosselen voor Loevestein


Af en toe mogen we met de Experimenteel Archeologen koken in de keuken van Slot Loevestein. Zondag 24 februari is het zo ver. Wat zal  ik eens gaan maken? Het is een open vuur, waarboven een enorme ketel peulvruchtensoep wordt gemaakt heb ik al begrepen. Dus wordt het rommelen in de marge. Of roosteren vóór het vuurtje. Dat ga ik maar eens doen. Mede-experimenteerder Cora maakte al eens een voorzetoventje naar model van de middeleeuwse Moulinex uit 's-Hertogenbosch. Daar ga ik mosselspiesjes bij maken. Een vergeten gerecht, dat ik voor Een Leven Lang al afstofte.
Leuk om de bezoekers te laten proeven. En gemakkelijk te maken.
  
Mosselen aan het Spit


Dit heb je nodig: 1 kilo mosselen, groente om mosselen in te koken, glas witte wijn, halve theelepel zwarte peperkorrels, 2½ ons ambachtelijk ontbijtspek, iets dikker gesneden dan normaal, satéstokjes, eventueel olijfolie, versgemalen zwarte peper, citroen. 

En zo doe je het: Verwater de mosselen een keer of twee in ruim koud water. Zet de satéstokjes in een bak water in de week. Snijd het ontbijtspek in reepjes ter grootte van de lengte van een mossel. Zet de spekreepjes even koel weg. Kook de mosselen in de soepgroente met het glas wijn, de peperkorrels en voldoende water snel gaar met de deksel op de pan. Laat ze afkoelen in een afgedekte schaal, ze mogen niet uitdrogen.
Vis de satéstokjes uit hun bad. Rijg nu om en om een reepje spek, een mossel, en weer een reepje spek aan een stokje. Er gaan ongeveer drie mosselen aan een stokje. Zorg dat je de mosselen niet platdrukt tussen het spek.
Verhit de grill, of zet de grillpan op een hoog vuur. Doe in de grillpan een scheut olijfolie. Rooster nu de spiesjes onder de grill of in de grillpan tot het spek lekker knapperig is. Direct opdienen met versgemalen peper en wat citroensap.

Labels: , , ,

2 reacties:

Anonymous Danny Jansen zei...

Lijkt een beetje op het Engelse Engels on Horseback..
Misschien kom ik wel even langs!

15 februari 2013 om 10:42  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Ja,veel romantischer ook. In de 18e eeuw gaat er nog een laag broodkruim omheen, dat vinden we nu niet meer zo lekker.

15 februari 2013 om 10:46  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage