<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, februari 18, 2013

Oerdis - updateDe luisterlunch over Oerdis van Karine Hoenderdos was buitengewoon geanimeerd en ook nog heel lekker. Het smaakt naar meer, dus op dit moment zit ik een oerdisserig soepje te eten - maar wel met peulvruchten.

Je hebt binnen Oerdis de rekkelijken en de preciezen, zoals bij alles. Rekkelijken eten wél nachtschade en peulvruchten, drinken een glaasje wijn en pakken af en toe een pizza. Dat mag ook van de Oerdis-goeroe dr. Loren - http://thepaleodiet.com/ - Cordain. Die vindt dat je rustig 85 % paleo- of oerdis mag eten, en 15 % 'gewoon'. Dus af en toe een boterham, of een stukje kaas kan best. En met nachtschade (tomaten o.a.) en peulvruchten is niets mis. Nou, voor een lid van de Bruinebonenbende is dat een hele geruststelling.  En vet mag ook.
De preciezen moeten niets van de nachtschade of peulvrucht hebben, terwijl de granen en zuivelproducten toch al afgezworen zijn. Iedereen is vrij dat naar eigen inzicht in te vullen.

Karine adviseert mensen die willen overstappen eerst eens het avondeten aan te passen. En daarna de lunch om te bouwen, en dan het ontbijt aan te passen. Er zijn al de nodige proefkonijnen geweest die zich aan het dieet hebben overgegeven. Het is eerst even wennen, maar je krijgt dus totaal geen hongergevoel. En je hebt niet de indruk dat je wat mist. Voor de lekkere trek wat olijfjes of nootjes.

Van koffie hoef je volgens de rekkelijken geen afstand te doen en een stukje rauwe chocola erbij mag ook. Gewoon niet de hele reep. 
 
Wat kregen we gisteren te eten? Zuurkoolsalade met knapperige pancetta, daarna eendenborst en confit met wortel en wortelmousse, gekonfijte sjalot en toe gepocheerde peer met honig en gestampte amandelen en een granité van ongezoet sinaasappelsap. Heel goed bereid. Echt smullen dus.
Wat kregen we vooral niet: standaard brood en boter op tafel! En geen zuivel of suiker in de bereiding.

Voor iemand die geen gluten of koemelk mag dus een waar feest, want alles wat er op tafel kwam kon zonder problemen gegeten worden. Voorlopig ga ik dit dieet maar eens volgen. Fruit aan het ontbijt, soep, een gebakken ei of omelet tussen de middag, avondeten van vis of vogel of vlees met twee soorten groente. Nou ja, dat laatste deden we altijd al. Het gevaar schuilt hem in de crackers met heerlijke kaas en de pasta en risotto met van alles. Maar als we het Vasten-begrip nou eens een beetje anders interpreteren, dan heeft het ook nog een mooi voorjaarsritueel in zich.

En nu is het wachten op het nieuwe boek van Karine over Oerdis. Week of twee geduld.


Labels: , ,

2 reacties:

Blogger Sonja zei...

Nou Lizet, dat klinkt toch bijzonder smakelijk! Lijkt me geen straf om op ' oerdis'over te gaan.

18 februari 2013 om 13:58  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Zeker geen straf, het kost wat extra denkwerk, en wat extra werk, maar lekker is het beslist!

18 februari 2013 om 15:05  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage