<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, maart 21, 2013

Gaslek


Gisteren was er een gaslek hier vlak in de buurt, LPG kwam vrij in de omgeving. Moet een flinke bel zijn geweest. Opeens begonnen mijn ogen te prikken en tranen, neus, keel, longen gingen prikken. Maar ja, deadlines. Je drukt het weg en werkt door. Tot je denkt: maar ik ruik ook iets geks. Gaslucht. Geen aardgas maar wat anders. Dan is het kwaad al geschied. De eerste arts die ik bel (huisarts geen dienst op woensdag) reageert merkwaardig: ik moet maar lekker buiten gaan wandelen. Eh.... buiten ruikt het nog sterker naar gas dan binnen. Beetje dom advies dus. Dan maar naar de huisartsenpost. Er kan niet echt wat gedaan worden, of ik moet aan de prednison. Dat lijkt me een paardenmiddel. Als ik niet nog moest werken was het simpel: de hooikoortsoplossing. Ooit uitgevonden wanneer in Brabant de klompenbomen gingen pluizen. Populierenpluis is niet fijn voor mensen met een gevoelige neus. Aan zee heb je daar geen last van. Dus dan pakten we een grote picknickmand in en togen naar Scheveningen. Picknickten daar tot zonsondergang aan het strand. Gezellig ook nog eens en neus gegarandeerd weer open, ogen niet meer tranend en rood. Dat zat er gisteren niet in.
Tijd voor comfortfood uit de oude doos. Recept staat in Lekker Glutenvrij, dat ik in 2001 publiceerde.  


Hartige taart met tomaat en sardientjes

Dit heb je nodig: taartbodem van bladerdeeg, filodeeg of hartige taartdeeg, 16 sardine filets, vers of uit blik, 4 Tasty Tom of honing tomaten, 2 uien, 2 eetlepels olijfolie + 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel gv mosterd, 1 theelepel tijm, zout en peper naar smaak

En zo doe je het:
1.      Schil de uien en hak ze fijn. Laat ze een minuut of tien in de olie op het vuur zachtjes smoren en draai dan het vuur uit.
2.      Was in de tussentijd de tomaten, snijd ze doormidden en haal er eventueel de zaadjes uit. Doe 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en smoor daarin de halve tomaten een minuut of tien. Doe er naar smaak zout en peper bij. Laat ze dan afkoelen.
3.      Verhit de oven voor op 180 graden Celsius
4.      Vet een taartvorm (open model met gegolfde rand) in en bestrooi hem licht met gv bloem. Verdeel er het deeg over, zodat er een opstaand randje komt.
5.      Bestrijk de deegbodem met mosterd en verdeel er dan de tomaat en ui over.
6.      Leg er de sardine filets op vanuit het midden naar de rand. Strooi er de tijm over en druppel er de laatste lepel olijfolie over.
7.      Bak de hartige taart in het midden van de oven in een half uur gaar.
8.      Warm of koud opdienen.

 En het design van het Ikea-sardineblikje vind ik echt geniaal.

Labels: , ,

1 reacties:

Anonymous Sjaak zei...

Helaas zitter geen sardines in het Ikea 'sardine-blikje'.

27 maart 2013 om 11:26  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage