<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, maart 06, 2013

Komkommers met Sterk Poeder Gisteren gaf ik tijdens de docentendag een aantal workshops voor de Hogeschool in 's-Hertogenbosch. Onderdeel van het programma was het mixen en vergelijken van een aantal historische en traditionele specerijenmengsel. Waaronder het Sterke Poeder van Nicolas Bonnefons, zoals hij dat in zijn boek Les Delices de la Campagne in 1679 heeft opgeschreven. Een specerijenmengsel dat nog heel middeleeuws aan doet, overigens. Ik beloofde het recept vandaag te geven. Hierbij dus:
 

Gestoofde komkommers met Sterk Poeder

Om komkommers te stoven kun je jonge of oude komkommers nemen, als het zaad maar niet te hard is. Je snijdt ze doormidden en haalt het zaad er uit met een schone lepel. Dan strooi je er zout over en je stooft ze met een in plakken gesneden uit in boter of vet. En als je ze in de pan doet dan doe je er sterk poeder bij en een scheutje azijn. 
 
Sterk poeder maak je zo:
Meng versgemalen zwarte peper, gemalen gember, gestampte kruidnagel, geraspte nootmuskaat, kaneel en zout.

Verhouding ongeveer: 4 eetlepels, 3 eetlepels., 2 theelepels, 1 eetlepel, 3 eetlepels, 1 eetlepel zout. Zonder zout ook erg bruikbaar. En de hoeveelheden van de specerijen mag je naar eigen inzicht variƫren. Als het dus maar Sterk wordt.


Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage