<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, maart 04, 2013

Parelhoen van Toen

Kijk, een parelhoentje als quasi-culinair detail op een schilderij met de heilige Steven (1514) van de Venetiaanse schilder Carpaccio. Ook wel genaamd poelepetaat. Raar woord, dat afgeleid is van het Franse poule pintade, wat weer zou slaan op poule peintée, geschilderd hoen. 

In het Engels heet hij guinea fowl, wat iets over zijn Afrikaanse afkomst vertelt, namelijk de voormalige Portugese kolonie Guinee Bissao. De Portugezen introduceerden dit smakelijke vogeltje in Europa, wil het verhaal. Maar die kolonisatie kwam pas in de 16e eeuw op gang. Op Romeinse muurschilderingen schijnen ze ook rond te wandelen, al heb ik daar nog geen afbeelding van. 

Deze vroeg 16e eeuwse versie, is dat nou een Romeins reliek, een Portugese import, of is er nog een optie? Al in 1455 bereikt de Venetiaan Alvise Cadamosto het gebied Guinee Bissao. Het is dus heel goed mogelijk dat dit reissouvenirs van Cadamosto zijn of afstammelingen ervan. Voor de sier, voor hun vlees en voor hun veren? Wie zal het zeggen? Wellicht alledrie.

Vittore Carpaccio (1465 - 1525/26) studeerde onder Bellini in Venetië.  

 

 


Dit blog is een bewerking van een eerder blog uit december 2009.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage