<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, maart 28, 2013

Paté van Wilde Ganzen


Gisteravond laat thuis, met trek in iets hartigs. Wacht, lag er in de koelkast niet nog een mooi stukje paté van wilde gans? Kreeg ik maandag mee van de schatten van Firma Bijten. Glutenvrij, zuivelvrij, helemaal puur en pittig van smaak. Firma Bijten? Jazeker. Een nieuw paté atelier in Rotterdam. Daar maken ze op dit moment ook nog een boerenpaté, venkelpaté en notenpaté. Ik proefde wat maandag tijdens de culiperslunch en ik was aangenaam verrast. Ja, zo herinner ik me paté van vroeger uit Frankrijk, bij zo'n kleine slager in een dorpje in de buurt waarvan je kampeert. Nostalgisch word je er van. En dat is mooi.
Maar nou even het verhaal achter de wilde gans. Ons land is een ganzenparadijs geworden. Wilde ganzen hebben we het dan over. Geen trekvogels meer, maar straks net als de eend en de zwaan overal in gracht en sloot te vinden. Ze zijn heel succesvol en vreten zich door ons grasland en onze graanakkers heen. Het zijn er in de laatste twintig jaar echt veel te veel geworden. Er mag wel wat van geoogst worden. En als je dan voor lokaal voedsel gaat, dan zijn er gelukkig jagers die aan faunabeheer doen. Zij schieten in afstemming met Natuurbeheer op afgesproken tijden ganzen. Het leek er een tijdje op dat dit 'ongewild' vlees was, maar inmiddels vinden de wilde ganzen hun weg naar de horeca, de thuiskoks, de producenten van deugdelijke vleesproducten. Zoals deze paté.
Er gaat meer in dan wilde gans: piment, Spaanse peper en Whisky (ik zou dat vervangen door cognac of armagnac om eerlijk te zijn). Een prachtige wilde smaak.

De Firma Bijten. Heerlijke naam. Maar er zit logica achter, het zijn tenslotte Rotterdammers. We hebben het over Wouter Bijl en Maarten Bouten, op zich al namen waarbij je meteen aan het Nieuwe Ruig denkt. Wouter kennen we natuurlijk ook van die prachtige ciders. Komende zondag, Eerste Paasdag, op de Pure Markt in Park Frankendael. Ik denk dat ....

www.firmabijten.nl

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage