<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, maart 01, 2013

Sinaasappelen van het LooDeze week was ik te gast bij Willem, de tuinbaas van het Loo. Samen struinden we door de kassen waar de sinaasappelboompjes overwinteren. Zomers sieren die de prachtige tuinen op, maar ze houden niet zo van onze kou, dus worden ze vertroeteld. (Net als een paar potten met tuinkruiden van prinses Margriet, zag ik). Boompjes met een respectabele leeftijd, soms wel al bijna 300 jaar oud. Boompjes waar Tsaar Peter ook nog omheen heeft gewandeld. En nog mooi in het blad. Wat een levenskracht! Gelukkig zorgen deze 'oer'-boompjes ook voor nageslacht (met een beetje hulp van mensen), zodat het genetisch materiaal wordt doorgegeven. Als ze van de zomer weer buiten staan zouden jullie echt eens moeten gaan kijken en  je realiseren wat een traditie daar in schuilt. Daar word je stil van.  
 
Ik speelde al eerder een keer met dit soort sinaasappeltjes, ze zijn nogal bitter, hebben weinig vruchtvlees, dus je moet er wat mee doen. Marmelade is één mogelijkheid, maar ik heb een ander plan.

Om te beginnen heb ik een paar piepkleine exemplaren in honing gezet met staartpeper. Kijken hoe dat er over een maand uit ziet. Een ander exemplaar heb ik in flinterdunne plakjes gesneden en in de oven gedroogd. Die gaan in de saus bij de eendenborst. Zaterdag komt Martin, de kok van Grandcafé Groeneveld in Baarn een paar exemplaren ophalen voor de luisterlunch van Felix Wilbrink zondag 17 maart.

Die luisterlunch gaat over Smaak. Felix gaat ons vertellen (en laten proeven dankzij de kookkunst van Martin) over de 'wilde'  smaak en het temmen van onze papillen. Ik verklap verder niets, maar die sinaasappeltjes spelen een rol. Dus als je ook van zo'n koninklijk sinaasappeltje wilt proeven, meld je je maar gewoon aan bij info@grandcafegroeneveld of luisterlunch@xs4all.nlLabels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage