<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, april 08, 2013

Asperges

 

Verse asperges. Het seizoen begint weer. Gisteren aten we de eerste, nog uit de kas. Maar gewoonlijk haal ik ze in Cromvoirt (biologische) of in Leenderstrijp bij de teler, vers van het land. Verse asperges maken muziek wanneer je ze over elkaar wrijft. Ik deed dat een keertje in een radioprogramma. Het verbaasde de presentatrice en de toehoorders. Enorm, wat een geluid zo vlak bij de microfoon.

Wanneer je ze vaak genoeg kunt eten, dan verveelt de beenham/ei variant na een tijdje. Ook lekker: gepocheerde zalm en een zacht mosterdsausje, of roerei met gerookte zalm erbij.

In De Kookkunst van Alexander Dumas (oorspronkelijke versie 1873) staat nog een andere manier om asperges met roerei te eten:

Aspergepunten met roerei

Heel handig als men kippenbouillon heeft staan. Klop de eieren door elkaar, breng het mengsel op smaak met zout en peper en doe er de aspergepunten in: voeg voor zes eieren een half glas en voor twaalf eieren een heel glas van de bouillon toe. Bereid het roerei zoals u gewend bent, en u zult merken dat de bouillon de eieren een bijzonder fluwelige smaak geeft.

Volgens Dumas zijn niet alleen mensen, maar ook vleesetende dieren dol op asperges: kat, hond, maar ik heb het nooit kunnen waarnemen. Wij kwamen niet verder dan een Abessijntje dat graag avocado at, als die tenminste lekker rijp was.


(Toen ik in 2007 met dit blog begon, ging het over asperges. Druk deze week, dus even blogs van toen in de herkansing.)

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage