<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, april 29, 2013

Oranje ToetjesHoe zien de toetjes van de Oranjes er uit? Zijn die ook echt Oranje? Nou en of. In de 19e eeuw is het bij feestelijke gelegenheden natuurlijk sinaasappelgelei. Standaard. Wel op verschillende manieren opgediend. Soms in individuele mandjes (de uitgeholde sinaasappelschil, kunstig uitgesneden), soms als grote, fraai gevormde 'pudding'.
Opvallend leuk is het nagerecht bij de lunch (Noenmaal) ter gelegenheid van het 25-jarig huwelijk van koningin Wilhelmina en prins Hendrik: mandarijnijs. Dat is dan über-cool.

Bij de ontvangst van het Japanse keizerpaar in 2000 in Rotterdam staat voor de lunch als toetje een millefeuille gevuld met crème fraîche en Hollandse aardbeien op het menu. Onze koningin en (dan nog burgemeester) Ivo Opstelten zijn erbij. Het hele menu is gebaseerd op producten van eigen land: Hollandse garnalen, lamsfilet met asperges, en dan de aardbeien toe. Geen Oranje-toetje, maar Hare Majesteit was gast, geen gastvrouw.

We maken sinaasappelgelei (een recept dat je ook bij Rijntje Biljardt tegenkomt en dat dus meeverhuisde naar Rijntjes Keukengeheimen, hoe kan het anders).

SinaasappelgeleiDit heb je nodig:1 liter vers geperst sinaasappel. Neem bloedsinaasappels als je ze kunt krijgen in het seizoen, 1 eetlepel citroensap, 80 gram suiker, 8 gelatineblaadjes, naar keus: theelepeltje zoete paprikapoeder
En zo doe je het: zet de gelatineblaadjes een minuut of vijf te weken in koud water. Vet een puddingvorm in met een beetje zonnebloemolie, dat helpt bij het storten van de pudding uit de vorm.
Breng in een pan met dikke bodem het sinaasappelsap aan de kook. Voeg het citroensap toe. Los hier de suiker in op en desgewenst het paprikapoeder. Knijp het vocht zo goed mogelijk uit de gelatine. Haal de pan van het vuur en roer er de gelatine door en blijf roeren tot die is opgelost.  Zet nu de pan in een schaal met ijskoud water. Vul de puddingvorm of kleine schaaltjes met de gelei. Zet deze zeker twee uur heel koud weg om op te stijven tot een stevige drilpudding.

Heb je de pudding in een vorm gemaakt, en wil je die storten, dan zet je hem even in een bak met kokend water, zodat hij gemakkelijk los laat.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage