<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, april 15, 2013

Perentaart uit het Kasteel van Baarlo


Baarlo, Limburg, een bron van culinair historische informatie. In 1992 verscheen een bundeltje met recepten uit de Kasteelarchieven. Hoe oud de recepten precies zijn is niet helemaal duidelijk. Sommige gaan beslist terug tot de 17e eeuw, andere zijn meer duidelijk 18e-eeuws. De meeste recepten zijn in het Frans geschreven. Hier een oudje voor perentaart.

Om een perentaart te maken

U neemt peren die u kookt in een pan boven het vuur. Daarna wrijft u ze door een zeef en vervolgens neemt u zes eieren. Drie met het eiwit, drie zonder eiwit. Deze doet u door de brij als die half gaar is. Daarna doet u er flink suiker op en verhit de bovenkant om hem kleur te geven.

Nu zouden we dat anders doen: Kook 1 kilo stoofperen (maar van mij mag je ook handperen nemen hoor, als ze maar redelijk vast zijn) gaar en pureer ze. Doe er wat citroensap bij en suiker naar smaak. Ik zou er ook wat lekkere peper bij doen (rode kamput voor pittig, of staartpeper voor geurig). Klop drie hele eieren los met drie eidooiers. Roer die door de perenpuree. Doe het mengsel in een ovenschotel en strooi er suiker over om een korst te maken. Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de suikerkorst goudbruin.

 naar: Over Pillekens en Pasteyen, Baarlose Sprokkelingen 23, 1992.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage