<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, april 01, 2013

Wat doen we met de eitjes?
Het vrijwel onvermijdelijke dilemma na Pasen: wat doen we met de overgebleven en vaak beschilderde eieren? Eieren in mosterdsaus, een Indische of Indiase schotel met hardgekookte eieren, eiersalade, leuk, maar na twee dagen weet je het wel. We verstoppen ze dus maar weer. Een paar weken. Je kunt de eitjes namelijk ook een tijdje bewaren in azijn, of olie. Dan spreid je het wat. Hier twee recepten waar je eindeloos zelf op kunt variëren. Wel zorgen voor héél schone en gave spullen, eerste vereiste voor een veilige inmaak.


Gekookte eieren in azijn

Je kunt gekookte eieren inleggen in  azijn. Je pelt de koude, hardgekookte eieren, legt ze in een Keulse pot of Weckfles en giet er azijn over. Daarna dek je de pot goed af. Je kunt er bijvoorbeeld peperkorrels en laurierblad bij doen, of kruidenazijn gebruiken. Dan krijgen de eieren een smaakje.

Eieren in olijfolie

Dit heb je nodig: 12 gepelde hardgekookte eieren, olijfolie extra vergine, verse kruiden als rozemarijn, tijm, dragon, eetlepel zwarte peperkorrels of een gedroogde Spaanse rode peper, 2 kruidnagels.
En zo doe je het: Pel de hardgekookte en afgekoelde eieren. Doe ze in een krakend schone weckfles. Doe er de kruiden en specerijen bij. Giet er zoveel olijfolie bij dat de eieren en kruiden helemaal onder staan. Sluit de fles goed af en zet hem op een donkere plek. Na twee weken kun je er van eten. Is de fles eenmaal aangebroken, dan binnen een paar dagen alles opeten.

Labels: , , ,

1 reacties:

Blogger Unknown zei...

Nog nooit van ingemaakte eieren gehoord. Eet je ze daarna gewoon zo uit de pot... in een salade oid?

1 april 2013 om 17:54  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage