<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, mei 30, 2013

Rijntje, de lezing


Sinds kort op het menu: lezing over Rijntje Biljardt en de eetcultuur uit de 19e eeuw. Vond de 19e eeuw eigenlijk nogal saai, totdat ik het kookboekje van Rijntje Biljardt kocht en me meer ging verdiepen in wat er in die lange 19e eeuw allemaal veranderde in de keuken. En in hoeverre dat ons eetpatroon van nú nog beïnvloedt. Wit sausje met nootmuskaat over de bloemkool? Aardappelen, vlees en groente op het bord? Puddinkje toe? Juist, allemaal terug te voeren op de 19e eeuw. Maar zo begon die eeuw niet.
In de loop van de 19e eeuw veranderde ons eetpatroon totaal. Best een spannend verhaal, zo van Aaltje tot Rijntje en van Maria tot Odilia.

Voorproefje uit Aaltje (1805)?  Vooruit, de tuinbonen bloeien, dus over niet al te lange tijd kunnen we ze zo bereiden. Ik hertaal:

Tuinbonen, vers

Dop de bonen en kook ze in schoon water en doe er wat zout bij. Laat ze gaarkoken en laat ze dan in een vergiet uitlekken. Doe wat boter in een pan en roer daar voldoende peterselie en bonenkruid door. In plaats van boter kun je ook het vet van uitgebakken rookspek nemen. Doe daar de bonen bij, hussel eens om en dis het op met het rookspek erbij.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage