<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, mei 31, 2013

Zuiverende Salade in Juni


Juni heette vroeger ook wel de Wied-maand, omdat je in de moestuin nu al het ongewenste kruid tussen groente en fruit moet weghalen. Het is nogal overvloedig dit jaar vanwege alle regen. We worden opgeroepen door de Ervarene en Verstandige Huyshoudster om rozenbladeren te drogen in in de kasten en kabinetten te leggen. Vlierbloesemwater, moeten we maken, dat is verkoelend in warme dagen. En de jonge scheuten van de vlier in een omelet schijnen heel smakelijk te zijn. Nooit geprobeerd. Ook lindebloesems gaan we verzamelen en drogen voor de thee. Heilzaam en smakelijk. En een salade van kropsla, pimpernel, tuinkers, zuring, komkommerkruid en kervel werkt bloedzuiverend en is ook nog eens lekker. Dat staat vanavond op het menu bij de vrijdagse verse vis, die we met een beetje geluk vandaag buiten kunnen bakken op het vuurduveltje.

Zuiverende Salade

Dit heb je nodig: handje molsla uit de tuin, kropje sla, handje jonge spinazie, handje rucola, bosje kervel, handje zuring, bakje sterrenkers, wat jong blad van het komkommerkruid, wat jonge blaadjes van de pimpernel. Verder twee gesnipperde lente-uitjes, handje platte peterselie, eetlepel kappertjes, jong blad van de Oost Indische Kers en als ze bloeien ook wat bloemen ervan. Vinaigrette van appelazijn en zonnebloemolie. Als je wilt wat fijngehakte geroosterde hazelnoten erover, of walnoten in stukjes.

Zo doe je het: kuis al het groen en hak of scheur waar nodig fijn. Wassen en goed laten uitlekken of door de slacentrifuge halen. In een grote kom doen en de lente-uitjes en kappertjes er door roeren. Maak een vinaigrette van de appelazijn en de olie, eventueel een snuf zout. Roer die door de sla. Strooi er de bloemen en gehakte noten over. Dis direct op.


 

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage