<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, juni 17, 2013

Asperges frituren


Het kan deze week nog even, asperges eten. Tot Sint Jan.  Dunne of dikke? Welke moet je nu hebben? Bij ons thuis ging vader voor de dikke, moeder voor de dunne. Het lijkt mij een persoonlijke voorkeur, of een familietraditie. Wat je wilt, het maakt mij niet veel uit. Als ze maar lekker vers zijn.
Wat zegt de Frauenzimmerlexicon in 1715?
In Genua vind je de dikste en stevigste asperges, ofschoon ook in Duitse kwekerijen heel mooie asperges geteeld worden. Gezond voor lever, milt en nieren. Een heerlijk voorjaarskostje. Iedereen eet hem zoals hij het lekkerst vindt. Je bereidt ze als volgt:
1. Schillen en koken
2. Met verse boter serveren.
3. a en b: In een fricassee
4. a en b: Met een botersausje
5. Met olijfolie en azijn
6. Gebakken.

Gebakken (of liever gezegd: gefrituurde) asperges

Kook de asperges net niet beetgaar. Dep ze droog. Neem 2 eieren, een handje (rijst)bloem, wat melk, en een snuf zout. Maak daar een beslag van. Zet een pan met reuzel op het vuur en laat het goed heet worden. Doop nu de kop van de asperge tot aan de helft van de stengel in het beslag en bak die in de reuzel goudgeel. Leg de asperges op een schotel en dis ze op.   

Hmm. Dat lijken me eerder halve beignets. En ik zou dat liever in zonnebloemolie doen. In plaats van melk sojamelk gebruiken of een beetje cider. En wat specerijen door het beslag kan ook geen kwaad. We gaan het maar eens proberen. Vet maar lekker. Het mag van 1715.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage