<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, juni 22, 2013

Bloemenpaleis


Gisteravond waren we bij de opening van de tentoonstelling Bloemenpaleis het Loo, in Apeldoorn. Zo'n leuke tentoonstelling met botanische tekeningen, een schattig viooltjesschilderij van Koningin Wilhelmina, oude Delfts-Blauwe vazen, parfumflesjes en nog veel meer. Gewoon gaan kijken en ruiken deze zomer. Want in de tuin kun je ook je hart ophalen, en je neus, maar dan letterlijk. Zo in alle drukte spotte ik naast de rozen citroenverbena en citroengeranium.
Zaterdag 29 juni vertel ik het verhaal hoe we de geurende planten hebben gewaardeerd en gebruikt. Niet altijd vonden we dezelfde geurtjes lekker. Kamfer vonden we bijvoorbeeld in de 19e eeuw 'lekker fris'.  Nu lopen we liever een blokje om als we kamfer ruiken. Gisteravond rook ik de bergamot, die in deze hoge concentratie mij vooral aan boenwas deed denken. Rozen, viooltjes, lavendel bleven populair. Jasmijn, oranjebloesem, lelietjes van dalen doen ouderwets aan.
Nou ja, kom maar lekker luisteren en ruiken. Dan vertel ik ook het verhaal achter de kruiden in Scarborough Fair. En waarom we eigenlijk al die bloemige geurtjes om ons heen willen hebben.

Van Potpourri tot Parfum, zaterdag 19 juni, aanvang 14.00 uur. Interactieve lezing. Van de middeleeuwen tot nu, van citrus tot specerijen, van bloemen tot bladeren, van wortel tot bast.
Aanmelden: www.paleishetloo.nl. Kosten 5 euro. Maar ik denk dat je er als  'last minute' aan de zaal ook wel gewoon in mag, want daar moet je ook betalen.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage