<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, juni 04, 2013

Smulpaap met Meloen


Op de rommelmarkt kocht ik ook een stokoude catalogus van een veilinghuis. Allemaal 19e eeuw. En ik rolde haast onder de tafel van de collectie smulpapen die er in stond. De heren van het Rijke Roomse Leven. Zoveel weelde en pracht. Ook Wolfgang Amadeus Mozart kan daar pakkend over schrijven in zijn brieven naar huis tijdens de Italiaanse reis met zijn vader. Het jongetje kijkt met grote ogen toe hoe een priester een hele citroenvlade naar binnenwerkt. Op dit schilderij lijkt het erop dat er een complete meloen gesloopt gaat worden, vergezeld van een fles champagne.
De prelaat verheugt zich er op. Wat een mooie meloen. Een ouderwetse soort met stevige ribben. Het zal een netmeloen geweest zijn.
Mooi 19e-eeuws recept dan maar?  Vooruit, hier mijn hertaling:

Meloencocktail

Dit heb je nodig: 1 rijpe meloen, kristalsuiker, sinaasappelijs, marasquin,, kirsch, port of cognac.

Zo doe je het: snijd de meloen in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Leg ze in een schaal en strooi er suiker over en zet ze koel weg. Giet er vlak vóór het opdienen marasquin, kirsch, port of cognac over. Net wat je lekker vindt.  Serveer de meloenblokjes in kleine coupes met een bolletje sinaasappelijs.
Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage