<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, juli 06, 2013

Rijntje op de Soestermarkt!


 

RIJNTJES KEUKENGEHEIMEN komt naar Soest.


Zaterdag 13 juli kunnen bezoekers van de Soestermarkt kennismaken met de 19de-eeuwse keuken van Rijntje Biljardt.
Rijntje was de eerste keukenmeid in ons land die haar naam, gezicht en stem gaf aan een kookboek. Het kookboek verscheen in 1840 en beleefde verschillende herdrukken. Rijntje leerde koken in de huizen van de adel, ze kookte in 1837 op Paleis Soestdijk voor (dan nog kroonprinses) Anna Paulowna, en ook voor koning Willem I.

Haar leven, haar werk, haar recepten zijn nu bewerkt in Rijntjes Keukengeheimen, Eenvoudige en Koninklijke Gerechten voor IV Seizoenen. Het boek verscheen vlak voor de troonwisseling in april. Culinair historicus en auteur Lizet Kruyff is vanaf 09.00 uur aanwezig op de Soestermarkt om over het boek te vertellen en boeken te signeren. Maar er is meer! U kunt ook proeven van Rijntjes pompedoertjes. En zelf thuis met Rijntjes Soestdijks groentesoepje aan de slag. Of visworst eten met sla met Rijntjes azijntje.

Alle marktkraamhouders hebben een speciale 19e-eeuwse aanbieding:
Coƶperatiekraam heeft soepgroenten voor een Soestdijks groentesoepje
Tupker levert runderschenkel om de soep mee te trekken
Bakker Ben bakt pompedoertjes: rijsttaartjes van Rijntje
WildVleesch maakt naast zijn andere worst Visworst (worst van visch)
De Smaak van maakt het azijntje van Rijntje, met frambozen en aalbessen. 

Aanvang Markt: 08.00 uur Einde: 12.00 uur

Locatie: Winkelcentrum SOEST-Zuid

 
Er is een speciaal middagprogramma. Om 13.00 uur houdt Lizet Kruyff een interactieve lezing over Rijntjes Keukengeheimen en de eenvoudige en Koninklijke keuken van de 19e eeuw. Over het leven en het werk van Rijntje Biljardt, het eten op Paleis Soestdijk en hoe het was om in de 19e eeuw een cateringbedrijf te hebben. Locatie: Boekhandel van de Ven.De SoesterMARKT is een weekmarkt met pure en ambachtelijke producten van boeren en kleine producenten uit Soest en omgeving. Deze markt is van, voor en door mensen uit Soest en omgeving. Daarom noemen we het een burenmarkt en een echte coƶperatie. Omdat we allemaal willen genieten van lekker, gezond en betaalbaar puur eten. Meer informatie: www.soestermarkt.nl

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage