<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, juli 09, 2013

Scheepsladingen aardbeien


 Wat lees ik nu weer in das Frauenzimmerlexicon uit 1715? Dat in Amsterdam dagelijks 6 tot 8 scheepsladingen aardbeien geconsumeerd worden. Want ze zijn vochtafdrijvend, zeker in een ziltige omgeving. Gelukkig is het een smaakvolle vrucht, die op veel plaatsen groeit. Maar de mens heeft concurrenten: hoenders, padden, slakken, ze zijn allemaal dol op aardbeien (en merels!).

Wat deed men er in Leipzig mee? Niet veel nut in de keuken, de aardbeien gaan in een koude wijnsoep.

 Wijnsoep met Aardbeien

 Doe gekuiste aardbeien in een diepe schotel en giet er een fles goede wijn op. Doe er genoeg suiker bij en geraspte citroenschil. Sommige mensen doen er kaneel bij, maar dat verdrijft de aardbeiensmaak. Aardbeien moet je ook niet verwarmen, want dan verliezen ze hun smaak.

Hmm,  geen kaneel, dat begrijp ik, dat kan overheersend zijn. Volgens mij zou een draai peper juist iets toevoegen. Niet overdonderend veel maar net zodat je de aardbei iets ophaalt.

 Vraagje: hoeveel aardbeien worden er in Amsterdam - Centrum nu per dag gegeten? 


Labels: , ,

2 reacties:

Anonymous Irina zei...

Mussen zijn ook dol op aardbeien. Toen wij nog een tuin hadden (tegenwoordig alleen een dakterras) hadden we een net over de aardbeien gespannen tegen de merels, maar de mussen gingen daar gewoon onderdoor. En de kater lag er bovenop; goed tegen de mussen maar niet zo goed voor de aardbeien.

In de wijnsoep zou ik ook een beetje vanille doen om de smaak van de aardbeien te versterken. Of een blaadje verse munt!

9 juli 2013 om 10:12  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Ook een goed idee. Munt met rode wijn misschien minder? Met witte wijn lekker.

9 juli 2013 om 10:14  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage