<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, augustus 26, 2013

Dagje 19de eeuw: diner en rozenbottels


Huis van Gijn gaat vandaag 24 uur terug in de tijd. De heer en mevrouw Van Gijn en hun dienstmaagd Juffrouw Fijn van Draat verrijzen uit de as en keren terug naar hun huis. Vanmiddag is er een buitenpartij (boffen ze even met het weer!) en vanavond een diner, waarvoor ik ook een eervolle uitnodiging ontving. Van de oude mevrouw Van Gijn is een kookboekje bewaard gebleven. Ik blogde er al eens over. Cornelia Johanna van Gijn- Hooghwinkel werd geboren in 1812. Ze trouwde in 1833 met Dirk de Kate van Gijn. (die Kater zijn ze verder vergeten). Ze kregen in 1836 een zoon, Simon, die in 1860 met Cornelia Agatha van Vriesendorp trouwde.
Het kookschriftje zal dus dateren uit de jaren dertig van de 19de eeuw en daarna. Maar sommige recepten stammen echt nog uit de 18de eeuw. Daarvan getuigen recepten voor picalillo, peen podding, omgekeerde Arminiaan. En al dat inmaken, wat nu weer zo populair is, maar vroeger een noodzaak. De rozenbottels in de tuin zijn wel aan de inmaak toe. Er staan twee recepten in. Eén voor zoet, één voor zuur.
Het is een zoete dag vandaag. En vanavond trek ik een jurkje aan en ga uit eten.

Roze Bottels Konfijten

Dezelve schoon afwrijven, en ledig maken (pitjes eruit dus), afwassen, en laten uitlekken. Dan neemt men een pond bottels, kookt die even op in regenwater (dat je eerst gekookt hebt)  dan neemt men 1 bierglas koud regen water, 1 bierglas aalbessensap en een pond suiker. Kook dit eert op tot het geschuimd heeft. Doe dan de bottels er in. En als ze aan de kook raken doe je er een half pond broodsuiker bij. laat het een half uur samen konfijten, terwijl je het gedurig heen en weer schud om te voorkomen dat het aanzet. Schep dan de bottels er uit, maar zorg dat je wat siroop overhoudt. Die kook je nog eens op en als de bottels in de flessen zijn doe je er de siroop over. Als de flessen zijn afgekoeld sluit je ze af.

Hertaling van oorspronkelijke recept. Het is weer een kwestie van even naar eigen inzicht handelen. Kraanwater in plaats van regenwater, poedersuiker en kristalsuiker combineren, aalbessensap is een goed idee. Het schudden in plaats van roeren zorgt er voor dat de bottels een beetje heel blijven.


Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage