<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, augustus 25, 2013

De Bonen van de Stadse Boerin


Een aantal jaren geleden ontmoette ik Angela Rijnen. Via haar was ik uitgenodigd voor een lezing in het hoge Noorden voor een LTO-jaarvergadering. Heel gezellig allemaal en wat is dat stuk Groningen rond Loppersum toch prachtig. Ze vertelde me hoe ze als stadsmeisje aan haar boer was blijven 'plakken' en hoe het omschakelen van grote stad naar platteland haar beviel. Dat verhaal heeft nu een leuk boekje opgeleverd met smakelijke recepten. Het viel gisteren in de brievenbus. Meteen gaan zitten neuzen. Kleurrijk, toegankelijk, lekker leesbaar en... de recepten zijn wereld. Heus niet alleen maar streekgebonden en stamppot. Ook veel Spaans en Turks.

Vanwege de aanstormende Peulenparade (aftrap 2/9) zocht ik naar bonenrecepten. En stuitte op dit smakelijke Turkse tuinbonenrecept.

Pilav met Tuinbonen 

Nodig voor vier personen: 75 gram boter, 6 lente-uitjes in ringetjes, snuf gemalen specerijen (komijn, venkelzaad, korianderzaad bijvoorbeeld), 150 gram basmatirijst (gewassen en 3 uur geweekt), 500 gram gedopte tuinbonen (= 1,5 kilo in de peul), 1 bos verse dille, een half bosje platte peterselie ( grof gehakt), zout en versgemalen zwarte peper.

En zo doe je het: fruit de lente-uitjes met de specerijen in de boter op een niet te hete vlam. Na ongeveer tien minuten smaken de uitjes zoeti. Roer er dan de afgegoten rijst door, de tuinbonen en twee derde van de dille en peterselie. Giet water bij de rijst totdat die een halve centimeter onder staat. Strooi er naar smaak zout en peper bij en breng de rijst naan de kook. Laat deze vijf minuten flink doorkoken. Vervolgens nog 5 minuten laten sudderen, totdat de rijst gaar is. Garneer de schotel met de overgebleven dille en peterselie. De pilav smaakt goed bij bijvoorbeeld gegrilde vis.


O ja, bestel dat boekje nou gewoon: via www.kokenmetdestadseboerin.wordpress.com of via Twitter: @stadseboerin. Lekker veel inspiratie met groente! En fijne nostalgische foto's.


Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage