<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, september 20, 2013

Bovist


Vroeger stonden er hier in de weilanden en langs de kant van de weg nog wel eens reuzenbovisten. Heerlijk zijn die. Maar het weiland kreeg een modern grasje, en de kant van de weg wordt geschoren en gespoten. Jammer eigenlijk. Natuur houdt niet zo van netjes. Dus houd ik mijn ogen open als ik in de auto door de binnenlanden rijd om te kijken of er wat te oogsten valt. Maar tot nu toe heb ik weinig geluk. Hoe kom ik nou bij die bovist? Dat mooie Duitse kookboek van Marianne Vos natuurlijk. Pagina met eetbare en pagina met giftige paddenstoelen. Waarbij ik denk dat Edwin Florès wat kanttekeningen zou zetten. Maar goed, de eerste op de lijst is de bovist. Die is van juli tot oktober te vinden. En er staat een spannend recept bij.  Lees mijn vertaling maar even mee en houd je ogen open als je op pad gaat. Misschien heb je geluk en vind je een smakelijke jonge bovist.

Bovist met peterselie en karwij

Kuis de bovist, hak hem in kleine blokjes en strooi er zout over. Druk het vocht er uit. Doe een klont boter in een koekenpan en bak daarin de blokjes bovist met de fijngehakte peterselie en de karwijzaadjes goudbruin. Schep af en toe om. Blus met een scheut bouillon. Roer er desgewenst wat broodkruim door. Leg de boel op een schotel en garneer met partjes hardgekookt ei.
Dit gerecht serveer je meestal bij ossentong of ossenvlees, zegt Henriëtte Löffler-Bechtel. Maar het lijkt me ook heerlijk op geroosterd brood, of in een lofbootje.


Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage