<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, september 29, 2013

Groente voor de Koning!


De moestuin van de Franse koning kwam tot stand tussen 1678 en 1683. Negen hectaren werden ommuurd. In het midden - drie hectaren groot - kwam 'le Grand Carré, met nette vakken voor een keur aan groenten.  Daarom heen kwamen in 28 vakken met leifruitbomen, door muren beschermd tegen de wind en verwarmd door de zon, die in de stenen muren vastgehouden wordt. Daarnaast waren er kassen voor zeldzame gewassen. Jean de La Quintinie ontwierp de moestuin van Versailles, maar die werd zeker niet op een ideale locatie aangelegd. Een voormalig moeras, opgehoogd met de grond die overbleef na het graven van de grote vijvers. De kwaliteit van de grond en de drainering liet te wensen over.
Meteen in 1683 begonnen de tuinlieden met planten. Eén van de eerste directeuren beloofde om alle gewenste soorten salades te zullen leveren voor de koning en zijn hele hofhouding. Het verlanglijstje kwam tot stand met adviezen van zowel de courtisanes als de leden van de hele koninklijke familie. Een bonte verzameling dus en weinig georganiseerd. Pas in 1722, wanneer de Franse koning zich vestigt in Versailles, komt er wat systeem in. Braakliggende stukken werden opnieuw ingezaaid met groente en groene salades en kruiden. Zo werden sommige rasjes om de acht dagen gezaaid, andere om de vijftien dagen. Kleine slakropjes, waterkers, postelein en kervel bij elkaar, evenzo dragon, selderij, bieslook en pimpernel. Zo had je steeds jonge, knapperige blaadjes en sprietjes.
Behalve de enorme hoeveelheden groente en salade, kruiden en fruit leverde de moestuin van Versailles in het laatste kwart van de 18de eeuw ook ananas en koffiebonen aan de koning.  Maar niets was zo belangrijk als de kersvers geoogste primeurgroente. Die werd direct na de oogst direct aan de mondkok van de koning geleverd.

Labels: ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage