<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, oktober 04, 2013

Gemberijs


Dol op gember. Zowel de verse gemberwortel als de gekonfijte bolletjes. Heb ook zo'n mooie antieke gemberpot uit de familie voor die gemberbolletjes. Hoorde steevast bij het Kerstdiner van Oma. Met ananas uit blik, in de jaren vijftig een delicatesse. Er was toen nog zo weinig. Gember en ananas, met wat ongeklopte room erover. Dat was het helemaal.
Ik heb voor mijn neus een boek uit de jaren vijftig. Daar in staat dat gembersnippers en bolletjes van door de koek gaan en op koekjes worden geplakt. De schrijver - een man die aan verschillende hoven in Europa kookte - adviseert om ook eens een mespunt gemberpoeder door een gemberpudding te doen. Daar kan ik me weinig bij voorstellen. En nog een interessanter citaat: 'Vroeger gebruikte men ook gember in de vleesgerechten. Misschien keert die gewoonte wel terug, maar zoiets moet men nooit forceren.' Vroeger, welk vroeger? In de middeleeuwse specerijenmengsels gaat wel gemberpoeder. Het is zo'n opmerking die in de lucht blijft hangen. Wat zou de goede man nou precies voor ogen hebben gehad indertijd? Waarom geen voorbeeld erbij?

We hebben na 25 jaar eindelijk een nieuwe ijsmachine. Gemberijs wordt het dus zondag. Een recept dat voor ons bij het najaar en de winter hoort. Hartverwarmend ijs.

Gemberijs

Dit heb je nodig: 250 ml volle melk, 50 gram suiker, 75 gram fijngehakte gekonfijte gember, scheut van de gembersiroop, 2 eieren, 350 ml room (of sojamelk en sojaroom)

En zo doe je het: Verwarm de melk en los daarin de suiker op, roer er de gemberstukjes en de gembersiroop door. Dek af en haal van het vuur en laat het een stief kwartiertje trekken.
Nu gaan we Au Bain Marie. Zet een pan met water op het vuur, waar een glazen of metalen kom in kan hangen. Breng het water tegen de kook aan. Klop de eieren tot ze dik en roomachtig zijn. Voeg het melk/gembermengsel toe en klop een minuut of tien. Ja, dat mag met een elektrische mixer. Haal van het vuur en plaats in een kom met ijs en klop tot het koel is. Klop de room tot je pieken kunt maken en meng die door de gembervla. Giet in de ijsmachine en laat het ijs worden. Je kunt de room er ook ongeklopt bij doen hoor, gaat ook goed. Maar het snoepen tussendoor is met stijfgeklopte room veel leuker. 

Dien op in coupes met wat gembersiroop erover en een wafeltje.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage