<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, oktober 21, 2013

Nagenieten van de Wilde Markt

 Ik ging naar de Wilde Markt en ik nam mee naar huis: natuurlijk heerlijke worsten van Paul van Wildvleesch, verrukkelijke echte Romeinse vissaus van Salsamentum, prachtige wilde chocola van Chocolatl, wilde groene thee van Formocha en een zeer getemde shawl. Intussen at ik mij door de dag heen met een op een zouttegel gebakken kwarteleitje, een mooie Ierse oester van Zilt & Zalig Marcus, (met daarbij rozenbottelthee van StadsBiet), verrukkelijke gerookte wilde zalm met een kruidige en bloemrijke salade, een paddenstoelenhapje van Jonathan Vork en Mes Karpathios (we ruilden onze kookboeken), een plakje echte leverbeuling van Paul, een scheurtje vruchtenleer van Natascha. En tussendoor praatte ik heerlijk bij met iedereen, maakte kennis met nieuwe sterren aan het firmament in de Wilde Sferen en knuffelde Marie, de hond van Home Made Yvette. Wat een heerlijk feest heeft Marjan Talkinfood Ippel er weer van gemaakt gisteren! Wat doe je dan nog aan eten als je thuis komt? Hm, niet veel eigenlijk behalve nagenieten. 

Waar vertelde ik over? Over jagen en verzamelen in de prehistorie. En wat we daar van kunnen leren. Heel kort samengevat:
Je kunt natuurlijk in je eentje gaan jagen en verzamelen, maar het is succesvoller als je dat met een groepje doet en een taakverdeling afspreekt. Dat geldt natuurlijk niet als je gewoon even wat kruidigs of zwammigs gaat plukken voor een maaltje, maar als je er een serieuze zaak van maakt of zou moeten maken. Jagen moet je - tenzij je bevoegd bent - over laten aan de jagers die dat kunnen en mogen. Net als vissen. Al houd ik niemand tegen om zo'n exotische rivierkreeft die langs komt wandelen in een emmer te mikken, te verwateren en daarna te koken. Maar dat terzijde.
Bereid je goed voor, weet wat waar groeit en wanneer je dat kunt oogsten, dus let op de seizoenen. Er zijn goede boeken en cursussen die je op weg kunnen helpen. In vroeger tijden toen er nog geen boeken waren leerde je die kennis via verhalen en al doende van de oudere generatie. Nu hebben we een app.
En tot slot: laat vooral wat over voor de dieren en het mooi, natuur is er ook om zo maar van te genieten en we hebben niet voor niets een prachtige land- en tuinbouwsector waar veel mooie dingen gebeuren. Moeder natuur schrikt zich een hoedje als ze van de ene op de andere dag opeens 17 miljoen Nederlanders moet gaan voeden. Kortom: wild plukken is leuk, het is een hobby of een passie, maar ga er niet van uit dat je er van kunt overleven met een modaal gezin. Dat was ook in prehistorische tijden al een hele kunst.
Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage