<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, november 15, 2013

De pepernoten van Daatje
Zijn er dan helemaal geen pepernoten waar peper in gaat? Natuurlijk wel. Dat uit Daatje de Hollandsche keukenmeid bijvoorbeeld. Het kookboekje stamt uit het eind van de 19de eeuw, een precies jaartal voor de eerste druk heb ik niet, maar de derde druk verscheen in 1889. Het zou nog vele malen herdrukt worden. Tot in 1905, de vijfde druk verscheen. Daaruit het onderstaande recept.
Daatje is weer één van die anonieme 19de-eeuwse keukenmeiden, zoals Aaltje en Betje. 

Pepernoten van Daatje

Dit heb je nodig: 1/4 kilo suiker, 1 ei plus 2 dooiers, een beetje potasch (te vervangen door bakpoeder),  3 dekagram fijn gesnipperde sukade, 7,5 gram fijne kaneel, wat gestampte kruidnagelen, peper, citroenschillen, 1/4 kilo meel.

En zo doe je het: Roer de suiker, ei en eidooiers en een beetje bakpoeder een kwartier dooreen en vermeng dit dan zorgvuldig met de sukade, kaneel, kruidnagel en peper. Kneed er de fijngesnipperde citroenschil door heen met het meel.

Neem de massa op, kneed ze goed dooreen, rol ze uit tot de dikte van een vinger en steek er met kleine ronde vormen kleine koekjes van. Legt deze op een met boter bestreken blik en bak ze bij matige warmte op.

Zo zouden we het nu doen (met dank aan Cees Holtkamp):

Dit heb je nodig: 250 gram rietsuiker, 2 eieren, 250 gram Zeeuws meel (heeft weinig gluten en is daardoor erg geschikt voor koekjes), 3 gram zout, 10 gram bakpoeder, rasp van een biologische citroenschil of sinaasappelschil, 150 gram gekonfijte sinaasappelschil,. 3 gram kaneel, 3 gram gestampte kruidnagel, 3 gram witte peper.

Zo doe je het: klop de eieren met de rietsuiker en de rasp van de sinaasappel of citroen en het zout tot het licht van kleur wordt. Voeg meel en bakpoeder toe. Doe er dan de specerijen bij en tenslotte de gehakte gekonfijte sinaasappelschil. Kneed alles  goed dooreen. Rol er knikkers van. Leg die op en met boter ingesmeerde bakplaat met voldoende tussenruimte, druk ze even aan en bak ongeveer twintig minuten op 160 graden Celsius.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage