<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, november 21, 2013

Hazelnoot Lebkuchen


Natuurlijk willen we wel wat meer bakken dan pepernoten en kruidnoten zo rond Sinterklaas. En in glutenvrije sferen is het best leuk om eens wat nieuws te proberen. Neem no de Hazelnoot Lebkuchen die ik bij Riek Lotgering-Hillebrand vond in haar boek Wij Bakken Zelf. Ik kreeg het boek van de overbuurtjes, de familie Haze, die het uit een erfenis redden, met nog een ander prachtig oud kookboek. Ze brachten deze weesjes direct bij mij. Zo leuk. Blij mee!
 
Winterse zoetigheid. Wel meteen opeten, want zonder boter worden dit  soort koekjes snel hard. Dopen in de koffie, chocola of wijn is zeker aan te bevelen. Volgens Riek moet je de koeken een paar weken bewaren, dan worden ze zacht. Ik weet niet of dat gaat lukken in dit huis. Dan moet ik ze wel heel goed verstoppen. Ook voor mezelf.

Hazelnoot Lebkuchen

Dit heb je nodig: 300 gram hazelnotenmeel, 150 gram amandelmeel, 10 gram vanillesuiker, 300 gram lichte basterdsuiker, 3 eieren, 15 gram aardappelmeel, ouwels, glazuur

En zo doe je het: meng hazelnootmeel en amandelmeel door elkaar. Klop de eieren los met de suiker, vanillesuiker en het aardappelmeel. Voeg er het notenmeel bij en werk alles goed door elkaar. Strijk het deeg met een nat mes over de (ronde) ouwels ter dikte van een vinger. Bak de koeken in ongeveer twintig minuten in een matig warme oven. Laat ze afkoelen en beek ze met een dun laagje glazuur.

Van Riek moeten we de noten zelf malen, maar van mij hoeft dat niet, bij deze hoeveelheden is dat veel werk, terwijl het bakken van de koekjes zelf een fluitje van een cent is. Lekker notenmeel halen bij de natuurwinkel.  

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage