<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, november 29, 2013

Kruidenboter van de Maitre


De 19de eeuw blijft me boeien. Dapper worstel ik mij door de literatuur heen en smul ik van de kookboeken. Wat is er eigenlijk met de kruidenboter gebeurd? Beetje uit de mode geraakt? Of valt dat mee? Vroeger standaard een potje bij de entrecote, dat werden van die industriƫle prutpotjes en toen verdween de boel van tafel. Wat mij betreft mag het er weer op. En dan natuurlijk volgens een oer-recept. Zoals dit uit 1857:

Boter Ć  la Maitre d'Hotel

Een goede handvol schoon uitgezochte en gewassen peterselieblaadjes worden tussen een servet gedroogd en heel fijn gehakt. Met drie of vier sjalotten doe je het zelfde: pellen in dit geval, fijn snipperen en droog deppen. Peterselieblaadjes en sjalottensnippers stamp je vervolgens met het sap van een citroen tot een egale massa. Roer er een snuf cayennepeper door en wat zout. Kneed dit door 5 ons boter en bewaar het voor ontbijt en dessert.

Teentje knoflook er misschien ook nog bij en dan gewoon lekker bij de entrecote. Hoeft niet van een jaren zeventig houten bord hoor. Is zo al nostalgie genoeg.

 

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage