<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, december 14, 2013

LaurierHet hoort zo in de hachee en de sudderlappen, dat blaadje laurier. Maar er kan natuurlijk veel meer mee. Maar trakteer je zelf wel op een struik van deze Laurus nobilis en zet die in de winter gewoon binnen. Lees dan eerst dit stukje geschiedenis, je respect voor dit gewas zal toenemen.
Al in de 7de eeuw voor onze jaartelling liet de laurier zijn sporen na in het heiligdom van Hera op Samos. Takjes met onrijpe vruchten maakten deel uit van een ritueel dat wij nu niet meer kunnen bevatten. Overledenen kregen laurierkransen op, een gebruik dat vanuit Griekenland naar Egypte moet zijn overgewaaid. De plant komt niet van nature voor in Egypte. In Italië natuurlijk wel. In tal van muurschilderingen schittert de laurier, en bij Cumae groeit de laurier nog steeds in het heiligdom van Apollo. Op zich niet zo vreemd, de laurier was aan deze god gewijd. Aan Aesculapius ook. De twee gezondheidsgoden uit de oudheid.
Hildegard van Bingen beveelt bij jicht en koorts aan wijn met laurierblad te drinken.
Een pikant detail: laurier schijnt ook iets te betekenen bij de begrafenisrituelen van de familie van Nassau. Archeobotanici vonden laurierblad in het graf van Engelbert II van Nassau (1451-1504) in Breda.
De culinaire toepassing vind ik nog interessanter. Iin plaats van met een houten lepel met een lauriertak je stoofpotjes omroeren is natuurlijk leuk, het mag van de Romeinen. Dat toevoegen van laurier aan stoofpotjes met vlees is ook al zo oud als de weg naar Rome. Eeuwen later gaat de laurier ook in de vla. Hm, dat lees ik nog even na. Intussen maar spiesjes van vis met laurier en sjalotjes, een 19de-eeuws Turks gerecht.

Visspiesjes met laurier

Dit heb je nodig: stevige vis, vroeger zou  je daar tonijn of zwaardvis voor hebben genomen. Kijk maar wat er bij de visspecialist is om te gebruiken. Heek zou heel goed kunnen. Verse laurierblaadjes, sjalotjes, biologische citroen, peper en zout, plantaardige olie en satéstokjes.

En zo doe je het: Week de satéstokjes ruim te voren in water. Snijd de vis in stevige stukjes en druppel er wat citroensap over. Pel de sjalotjes. Rijg om en om sjalotje, laurierblad, stuk vis, etc. aan de spiesjes. Druppel er olie over en bak snel op de grillplaat aan alle kanten gaar. Doe er dan peper en zout over. Eet er een knapperige salade bij van wat er in de winter is: kool, appel, lof. Dat soort dingen.
 
 

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage