<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, maart 26, 2014

Big Bang Broccoli


Goed, goed, we weten het allemaal: groente is gezond. En sommige groente is nog gezonder dan andere. Maar hoe maak je spruitjes sexy, en broccoli cool? Daartoe is 31 maart de Food Guerrilla activiteit Big Bang Broccoli georganiseerd. Daar wil je natuurlijk bijzijn als groentenliefhebber. Dook dus eens de boekenkast in en vond zowaar een broccoli-boekje. Zo'n boekje uit de dieethoek. O, wat eten wij gezond: Koken voor je Leven, de kracht van Broccoli, van Tamara Holt, uit 1993. Het is kennelijk geen bestseller geworden. Kan ook haast niet met zo'n buitenkant. Suf en saai.

Het eerste hoofdstuk gaat over dat gezonde aspect van kool: voorkom kanker, zwaarlijvigheid, hartkwalen door het eten van broccoli en andere kool. Ik kan daar nooit zo goed tegen. Fijn als iets goed voor je is, maar het moet om te beginnen lekker zijn. Of heel erg lekker te bereiden. Anders blijft het zo karnemelksepapperig en moeder-weet-het-beter. Dat is niet fijn op je bord.

De recepten zijn niet verkeerd, al is soms de broccoli er met de haren bijgesleept. Zoals garnalen met gember, appel en broccoli. Of penne met sint-Jacobsschelpen, garnalen en broccoli. Ook lekker zonder broccoli, of met wat anders. Goed, ik ben verwend. Eén dorp verder woont iemand met cimi di rape in de tuin. Als onkruid woekert dit zusje van de broccoli in zijn moestuin. Met zowel knisperend blad, kleine koolroosjes en stevige stengels. Vele malen leuker dan die donkergroene broccoli, het lelijke eendje onder de bloemkolen. Toch willen we er wat mee. Recept dan maar?

Pikante gemarineerde broccoli

Dit heb je nodig: 5 teentjes knoflook uit de knijper, 5 eetlepels tomatenpuree, 1/4 theelepel chilipoeder of meer (hangt af van de kwaliteit en van wat je aankunt qua pedis), 1/2 theelepels geraspte schil van een biologische citroen, 5 eetlepels citroensap, 250 ml water, 500 gram broccoli in roosjes en de stelen in stukken.
Doe knoflook, tomatenpuree, chilipoeder, citroenrasp en citroensap met het water in een pan en breng aan de kook. Laat de marinade 3 minuten doorkoken en haal dan de pan van het fornuis. Doe de broccoliroosjes en stukken stengel in een slakom. Roer er de marinade door en laat de boel op een koele plaats tenminste twee uur marineren.   

Morgen meer! O ja, het plaatje is natuurlijk van Big Bang Broccoli!
 

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage