<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, maart 16, 2014

Varenikes


Bladeren door de oude muziekboeken. Op zoek naar wat zangbundeltjes waar ik niet zo veel meer mee doe. Sommigen mogen naar een nieuw huis om gekoesterd te worden, anderen blijven hier. Zoals de Jiddische liedjes. Gaan zowaar over eten af en toe, ook al heb ik me dat nooit zo gerealiseerd. Mame kohkt varenikes, moeder kookt kreplach. Varenikes schijnt de Oekraïne benaming te zijn. Ze heten ook wel op z'n Pools pierogi. Dumplings in het Engels. Hebben wij in ons land daar geen naam voor? Hartige flapjes? Ga maar proberen. Enne.... hoor ik nou het woord 'farine' in de varenikes?

Varenikes

Voor het deeg: 375 gram bloem, zout, 3 eieren, koud water.
Meng bloem met zout in een kom, klop de eieren los en roer die door de bloem tot alles is geabsorbeerd. Voeg dan eetlepelsgewijs koud water toe tot je een bal kunt maken van het deeg. Mag niet te nat worden. Laat het deeg een half uur rusten. Neem de helft van het deeg en rol het uit op een met bloem bestoven oppervlak. Steek rondjes uit van 8 cm. Neem dan de andere helft en herhaal het proces. Rol de restjes deeg weer tot een bol, en uitsteken maar weer. Tot het deeg op is. 

Vulling met vlees: 1/2 pond runder- of kalfsgehakt, 1 flinke ui, 2 tenen knoflook, specerijen naar smaak,  zout, 1 volle lepel plantaardige olie, 1 theelepel wijnazijn.
Doe de olie in de pan en verwarm die. Bak daarin de gesnipperde ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak die een paar minuten mee Voeg dan het gehakt toe en roer dit los. Bak het een beetje bruin en doe er naar smaak zout, peper, en zo je wilt een specerijenmix bij. Doe er op het laatst de wijnazijn bij.
Vulling met aardappel: 3 middelgrote gekookte aardappelen, potje zure room, zout, gebakken gesnipperde ui, 3 eetlepels geraspte pittige kaas, zout en peper naar smaak.
Pureer de aardappelen, roer er de room, ui, kaas door. Maak af op smaak met peper en zout.

Maak de varinekes door wat van de vulling op ieder rondje deeg te leggen. Maak de randen van eht rondje nat met je in water gedoopte vinger. Vouw de randen samen en knijp ze goed dicht, beetje knijpen met je vingertoppen. Verhit een grote pan met water. Als het water kookt kook je de varinekes met drie of vier tegelijk tot het deeg helemaal gaar is. Dat hangt een beetje van de dikte en grootte af, maar reken op een stief kwartiertje, of twintig minuten.

Serveer met zure room en fijngeknipte bieslook.
Op het plaatje gaat er een vulling met appels in. 
Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage